Rusija

Peskov potvrdio: Sporazum o žitu se produžuje na dva meseca, afrička delegacija uskoro u Moskvi

Strane su došle do nekakvog rezultata na poslednjim pregovorima, kaže portparol Kremlja
Peskov potvrdio: Sporazum o žitu se produžuje na dva meseca, afrička delegacija uskoro u Moskviwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je danas da je sporazum o žitu produžen na još dva meseca, dodavši da je sudbina ovog dogovora sada u rukama Ujedinjenih nacija i druge strane sa kojom je potrebno obaviti razgovor kako bi se konačno ispunile i one tačke sporazuma koje se tiču izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda.

"Možemo da potvrdimo da je ruska strana donela odluku da se ova takozvana Crnomorska inicijativa produži na dva meseca. Došlo je do nekakvog rezultata na pregovorima u kojima su učestvovali predstavnici Turske, Ukrajine i UN-a", rekao je Peskov.

Komentarišući jedan od uslova koji bi vodio izvozu ruskih proizvoda - odluku da se "Roseljhozbanka" ponovo priključi SVIFT-u - portparol je objasnio da Moskva radi na nekim drugim rešenjima, koji bi bili ekvivalentni toj opciji.

Za to, kako je ocenio na osnovu poslednjih pregovora, "ima nade" i upravo zbog toga je i došlo do odluke da se sporazum o žitu ponovo produži na dva meseca.

O afričkom predlogu za mir u Ukrajini

Peskov je potvrdio da je u planu da afrička delegacija u skorije vreme poseti Moskvu, nakon što su predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Južnoafričke republike Siril Ramafosa održali telefonski razgovor u kojem je afrički lider istupio sa inicijativom koja bi mogla dovesti do kraja sukoba u Ukrajini. 

Ramafosa je, podsetimo, izjavio da je sa Putinom porazgovarao o Ukrajini i da je u ime Južnoafričke republike, ali i Zambije, Senegala, Kongoa, Ugande i Egipta predložio mirovni plan. 

Osim toga, on je dodao da su se i Putin i ukrajinski lider Vladimir Zelenski složili sa inicijativom da afrička delegacija poseti Moskvu i Kijev i tamo pokuša da napravi nekakvu razliku.  

"Već smo govorili o tome da smo spremni da sa velikom pažnjom saslušamo bilo koji predlog koji može doprineti regulisanju situacije u Ukrajine", rekao je danas Peskov, obećavši da će tačan datum posete saopštiti čim bude bio dogovoren.

Ono što se ipak zna je to da bi poseta delegacija trebalo da bude organizovana pre samita Rusija-Afdrika koji je planiran za 27. i 28. jul. 

Znamo da SAD nikada neće prestati da vrše pritisak na Rusiju

"Nikada se nismo tešili iluzijama da će SAD prestati da vrše pritisak na Rusku Federaciju, na Iran i druge zemlje, koje su zainteresovane za istinski uzajamno korisnu saradnju. Uvek smo znali da će se pritisak nastaviti", rekao je portparol Kremlja, odgovarajući na pitanje kako komentariše predlog koji se juče pojavio u SAD o tome da treba konfiskovati iranska sredstva zbog vesti da su Teheran i Moskva potpisali sporazum o izgradnji železnice kojom bi se završilo povezivanje Persijskog zaliva i Rusije. 

Uvereni smo da se čitav niz zemalja, baš kao i Rusija i Iran, adaptirao na sankcije i pritisak SAD i da ove zemlje mogu da nastave da grade odnose sa drugim državama na ravnopravnoj osnovi i na korist svih uključenih strana, naglasio je Peskov.

image