Sport

Ukrajinci tražili izbacivanje Rusije iz FIFA i UEFA!

Fudbalski savez Ukrajine (UAF) zatražio je od Svetske fudbalske federacije (FIFA) i Evropske fudbalske unije (UEFA) da izbaci Rusiju zbog vojne intervencije.
Ukrajinci tražili izbacivanje Rusije iz FIFA i UEFA!Gettyimages.ru © Alan Harvey/SNS Group

Ukrajinci žele izbacivanje Rusije i već su poslali zvanični zahtev Fifi i Uefi koji je potpisao predsednik saveza Andrej Pavelko.

Krovne fudbalske organizacije već su zabranile ruske klubove i reprezentaciju sa međunarodnih takmičenja, prateći preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Pavelko je na Fejsbuk stranici objavio da je UAF poslao „hitan zahtev“ Fifi i Uefi da bi se upotrebile „najoštrije sakncije protiv RFU“.

„Jasno, tražili smo isključenje Rusije iz Fife i Uefe“, potvrdio je Pavelko.

U međuvremenu, Rusija je integrisala nove teritorije u fudbalska takmičenja, pa će se, između ostalog, klubovi sa Krima takmičiti u ruskoj Premijer ligi.

Regioni Herson i Zaporožje, uz Donjeck i Lugansk, postali su deo Ruske federacije prošlog meseca, na održanim referendumima.

Zahtev ukrajinskog saveza stigao je pošto je Pavelko potvrdio da će Rusija biti isključena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj, što Uefa tek treba da potvrdi.

„Rusi nemaju za šta da se pripremaju. Barem do 2024. neće biti prisutni na međunarodnim fudbalskim takmičenjima.“

Takođe, naveo je da Ukrajinci pokušavaju da obustave organizaciju prijateljske utakmice između Rusije i Bosne i Hercegovine u Sankt Peterburgu sledećeg meseca, kojoj se protive mnogi igrači „zmajeva“.

„Radimo sve što je u našoj moći kako bismo sprečili odigravanje tog susreta“, zaključio je Pavelko.

image