Rusija

Ruska ambasada: "Kinžal" radi svoj posao, a nevernici će uvek da sumnjaju

Ukrajinski zvaničnici i mediji osporavaju uništavanje PVO sistema "patriot" i tvrde suprotno, a to je jednako kao kad bi se vojnik radovao što je "hrabro oborio metak"
Ruska ambasada: "Kinžal" radi svoj posao, a nevernici će uvek da sumnjajuGetty © Pierre Crom / Stringer

Ruski hipersonični sistem "kinžal" je visokopreciznim udarom 16. marta uništio američki protivvazdušni raketni sistem "patriot" u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Međutim, ukrajinski zvaničnici i mediji, kao i uvek, osporavaju te tvrdnje i navode da je PVO sistem oborio sve ruske granate.

"Nevernici će sumnjati, sumnjati, i sumnjati…", napisala je ruska ambasada u SAD i podelila vezu saopštenja ruskog Ministarstva odbrane.

Izgleda da Ukrajinci kriju pravo stanje stvari i slave što su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane oborili rusku "kinžal" raketu, a to je jednako kao kad bi se vojnik radovao što je "hrabro oborio metak", kazao je vojni ekspert Aleksej Leonkov za "RIA Novosti".

"Kinžal" je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, koji joj omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

"Sistem 'patriot' nema sposobnost da presretne hipersoničnu raketu kao što je 'kinžal'", rekao je Leonkov. Radar PVO sistema ne može da prati rusku raketu zbog ograničenja brzine, zato što bi prilikom presretanja druga raketa trebalo da leti 1,5 puta brže od "kinžala".

Leonkov je podsetio da su u SAD sprovedena testiranja presretanja hipersoničnih ciljeva pomorskom verzijom sistema "patriot" i da se ispostavilo da je za takav poduhvat bio potreban veliki broj raketa, preko 50.

Kontroverzni osnivač sajta za deljenje datoteka "Megaaploud" i "Mega" Kim Dotkom komentarisao je ruski udar na protivraketni odbrambeni sistem "patriot" američke proizvodnje koji je pogođen u blizini Kijeva, pitajući zašto bi bilo koja vojska htela da kupi "patriot" posle takvog neuspeha.

image