Srbija i Balkan

Nisu naši gradonačelnici: RT Balkan u Mitrovici uoči polaganja zakletvi albanskih predsednika opština

Ako u Prištini misle da je u redu da gradom upravlja čovek koji je na izborima dobio nekoliko stotina glasova, onda neka ga postavljaju i zaklinju, njih, ustvari, ono što mi mislimo i kažemo uopšte ne zanima, kažu večeras u Severnoj Mitrovici
Nisu naši gradonačelnici: RT Balkan u Mitrovici uoči polaganja zakletvi albanskih predsednika opština© Зоран Шапоњић

Veče uoči dana u kome bi dvadesetak hiljada Srba u Severnoj Mitrovici trebalo da dobiju gradonačelnika Albanca koji je na lokalnim izborima dobio 519 glasova, protiče uobičajeno pred ovakve događaje visokog rizika – napeto, neizvesno, uz pomalo straha, u iščekivanju šta bi mogao da donese sutrašnji dan.

Glavno šetalište, od spomenika caru Lazaru do glavnog mosta na Ibru, koji opštinski odbornici Albanci takođe, planiraju skoro da otvore, večeras je prilično puno ljudi, mnogo je i omladine, roditelja sa decom u kolicima u šetnji.

Većina onih sa kojima smo večeras razgovarali znaju da bi novi gradonačelnik Erden Atić sutra trebalo da položi zakletvu u zgradi SO, na oko 150 metara od šetališta, ali, zdušno komentarišu da ih to uopšte ne zanima.

"Niti nas zanima novi gradonačelnik niti njegova zakletva. Ako u Prištini misle da je u redu da gradom upravlja čovek koji je na izborima dobio nekoliko stotina glasova, onda neka ga postavljaju i zaklinju. Njih, ustvari, ono što mi mislimo i kažemo uopšte ne zanima", kaže večeras jedan od naših sagovornika na glavnom šetalištu.

"On nije naš gradonačelnik, nismo za njega glasali, i, što se nas tiče, nek rade šta hoće. A, da nešto dobro od njega očekujemo, ne očekujemo. Ne dolazi on na mesto gradonačelnika da pomaže nama Srbima i da rešava naše probleme", kaže naš drugi sagovornik.

U gradu večeras nije primetno povećano prisutno policije, niti međunarodnih snaga. Jedina patrola KFOR-a koju smo večeras, dolazeći u Severnu Mitrovicu, videli jeste ona na glavnom mostu, radilo se o jednom vozilu italijanskih karabinjera, ali je ta patrola na mostu, neprekidno, dan i noć, već godinama. Što se tiče kosovske policije, jedna patrolna kola večeras su na početku uličice koja vodi do zgrade Skupštine opštine Severna Mitrovica, a još nekoliko patrola policije raspoređeno je u Bošnjačkoj mahali, kao i u etnički mešovitim naseljima Tri solitera i Mikronaselju iznad centra Severne Mitrovice.

Misija KFOR-a saopštila je danas, prenosi Tanjug, "da će biti u stanju pripravnosti i da će kontinuirano pratiti situaciju, u vreme kada novoizabrani gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić bude polagao zakletvu".

Portparol KFOR-a rekao je da će Atić položiti zakletvu samo ako ceremoniju bude obezbeđivala policija tzv. Kosova, prenosi  večeras portal "Reporteri".

"Povodom polaganja zakletve gradonačelnika Mitrovice i situacije uopšte, obezbeđenje će pružiti kosovska policija. KFOR nastavlja da prati situaciju i održava visok nivo spremnosti svojih jedinica da se izbore sa svakim mogućim scenarijem. Očekujemo da će institucije na Kosovu efikasno rukovoditi situacijom", navedeno je u današnjem saopštenju KFOR-a.

Dodaje se da će komanda KFOR-a ostati u bliskom kontaktu sa svim glavnim saradnicima, uključujući predstavnike Euleksa, UNMIK-a, OEBS-a, institucija na tzv. Kosovu i kosovskih bezbednosnih organizacija, prenosi "Reporteri".

Zamenik direktora policije tzv. Kosova u regionu Severne Mitrovice, Veton Elšani, rekao je danas da je policija "pripremila plan za izbegavanje mogućih incidenata".

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će prištinske vlasti sutra pokušati da u zgradi opštine u Severnoj Mitrovici "održe konstitutivne sednice za tri opštine" i da "izaberu lažne gradonačelnike podržane od strane Kvinte".

"Situacija je vrlo teška i napeta, pogotovo na severu KiM. Jedino što molim Srbe jeste da sačuvamo mir, jer ovi nikad neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. Ovo je iživljavanje nad Srbima i pokušaj da se napravi atmosfera u kojoj će oni biti prinuđeni da napuste svoje domove", rekao je Vučić komentarišući situaciju na severu KiM pred sutrašnje polaganje zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice.

Američki ambasador na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer danas je povodom najavljenog polaganja zakletvi predsednika opština na severu, izjavio da "Sjedinjene Američke Države ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade", preneo je portal "Koha" na albanskom.

Hovenijer je posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem rekao da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu.

"SAD smatraju da ovo treba da se okonča, da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu. Ne mislimo da je dobra ideja da se koristi sila kako bi se pristupilo zgradama koje možda nisu pristupačne", rekao je američki ambasador.

Polaganje zakletve novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice trebalo bi sutra da se organizuje u zgradi SO Severna Mitrovica u kojoj je 14. decembra prošle godine održana konstitutivna sednica nove odborničke većine, koju, posle ostavki odbornika Srba, čini dvadesetak Albanaca i među njima jedan Srbin.

Ta konstitutivna sednica prošla je sredinom decembra bez problema. Zgradu opštine tada su čuvale jake policijske snage, bilo je tu i kosovskih specijalaca, gradom su patrolirale snage KFOR-a i drugih međunarodnih misija, a sve se dešavalo u vreme dok su Srbi po okolnim magistralnim putevima držali barikade.

Kako će sama ceremonija sutra izgledati, da li će zakletvu položiti samo Atić ili i ostala trojica novoizabranih gradonačelnika Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića koji su takođe dobili po nekoliko stotina glasova na izborima koje su Srbi bojkotovali, za sada nije do kraja poznato niti razjašnjeno.

"Jedino što se ovde ne mesecima i godinama, nego decenijama ne menja, jeste ova atmosfera stalne napetosti, atmosfera straha, neizvesnosti, iščekivanja šta će biti, šta će se desiti, hoće li biti nemira, sukoba... Mi tako ovde živimo već dve i po decenija, ako hoćete i mnogo duže, u toj atmosferi se rađaju i odrastaju naša deca i za sada ne vidimo ni tračak nade da će se ta atmosfera u skorijoj budućnosti menjati. Teško je ovde živeti opstati, ali, nama druge nema", kaže večeras jedan od naših sagovornika u Severnoj Mitrovici.

image