Srbija i Balkan

RT Balkan na severu KiM: Jake snage Kfora i albanske zastave, gradonačelnici polažu zakletvu (FOTO)

Izabran na potpuno nelegitimnim izborima, kandidat Albanaca Erden Atić danas bi trebalo da položi zakletvu za novog gradonačelnika Severne Mitrovice, iako je osvojio samo 553 glasa
RT Balkan na severu KiM: Jake snage Kfora i albanske zastave, gradonačelnici polažu zakletvu (FOTO)© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića na polaganje zakletve džipom je dovezla policija tzv. Kosova, dok je ispred zgrade više vozila Kosovske policije javlja reporter RT Balkan sa terena. 

U zgradi Skupštine opštine Severna Mitrovica u Bošnjačkoj mahali, samo par stotina metara od glavnog mosta na Ibru koji čuvaju snage Kfor-a, danas u 11 sati Atić bi trebalo da položi zakletvu.

On je za gradonačelnika izabran na lokalnim izborima na severu Kosovu koji su 23. aprila ove godine održani uglavnom u kontejnerima, koji su bili postavljeni pored puta i koje su Srbi iz četiri opštine na Severu bojkotovali. Atić je u Severnoj Mitrovici pobedio sa 553 glasa.

Kako javlja reporter RT Balkan sa terena, u Severnoj Mitrovici sve je spremno za polaganje zakletve Erdena Atića.

"Ispred zgrade skupštine u ovom trenutku je više od 30 televizijskih kamera i više desetina novinara. Par stotina metara dalje, na glavnom mostu su dve patrole italijanskih karabinjera iz sastava Kfora, i jedna jača patrola Kosovske policije. Nekoliko patrola Kosovske policije nalazi se i u ulici ispred zgrade skupštine opštine Severna Mitrovica, a sa razdaljine od oko 100 metara sve prate i dvojica pripadnika posmatračke misije Kfora", navodi naš reporter.

Naš reporter obišao je i deo Južne Mitrovice, bliže istočnom mostu.

"Na oko 200 metara južno od Ibra nalazi se više oklopnih vozila Kosovske policije , kao i jedno vozilo sa vodenim topom za razbijanje demonstracija", javlja reporter sa lica mesta. 

Na jednom od prozora zgrade skupštine opštine postavljena je zastava tzv. Kosova, ili se barem čini da je zastava tzv. Kosova, ali tako da se od spoalj sama zastava vidi samo delimično. 

Saznajemo i da se obezbeđenje zgrade okupljenim novinarima obraća isključivo na albanskom jeziku.

Prema jučerašnjoj izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, moguće je da zakletvu danas, na istom mestu, polože i ostala trojica novoizabranih gradonačelnika Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, kao i da se održe konstitutivne sednice SO Leposavića i Zvečana, na kojima bi zakletve položili i novoizabrani odbornici, takođe Albanci. Još, međutim, nema potvrde te informacije.

Veče i noć uoči polaganja zakletvi u Severnoj Mitrovici protekli su mirno, a Srbi iz ovog grada sa kojima smo sinoć razgovarali ponavljaju da ih polaganje zakletve Atića ne zanima i da on nije njihov gradonačelnik. U gradu se, inače, kao i obično pred slične događaje visokog rizika, oseća i neizvesnost i napetost, iščekivanje šta bi mogao da donese ovaj dan.

Zemlje Kvinte, SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija noćas su u zajedničkom saopštenju, navele da su lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova, 23. aprila, "održani u skladu sa kosovskim ustavnim i zakonskim zahtevima", ali i da, "zbog bojkota srpske zajednice, rezultati tih izbora nisu dugoročno političko rešenje".

"Lokalni izbori za predsednike četiri opština na severu Kosova i za dve skupštine opština, održani su 23. aprila, u skladu sa ustavnim i zakonskim zahtevima Kosova. Međutim, nakon bojkota značajnog dela srpske zajednice, rezultati nisu dugoročno političko rešenje za ove opštine", stoji u saopštenju Kvinte koje je objavio Stejt department.

Ove države pozvale su noćas "sve zainteresovane strane, uključujući lokalne zajednice, da hitno, zajedno rade na pronalaženju rešenja koje obezbeđuje održivu, participativnu predstavničku demokratiju u ovim opštinama".

Zemlje Kvinte poručile su da "ne bi trebalo da postoje akcije ili inicijative – uključujući novoizabrane gradonačelnike i skupštine opština – koje ne služe građanima ili koje mogu povećati tenzije".

"To uključuje vršenje više od administrativnih ovlašćenja i proces preuzimanja dužnosti, jer nije potrebno da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Sve strane treba da se uzdrže od upotrebe sile ili radnji koje podstiču tenzije ili sukobe", navodi se u saopštenju Kvinte.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer juče je povodom najavljenog polaganja zakletvi predsednika opština na severu, izjavio da "Sjedinjene Američke Države ne smatraju dobrom idejom da se silom uđe u opštinske zgrade", preneo je portal "Koha" na albanskom.

Hovenijer je posle sastanka sa Aljbinom Kurtijem rekao da "treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu".

"SAD smatraju da ovo treba da se okonča, da treba izbegavati sukobe i akcije koje dovode do povećanja tenzija na severu. Ne mislimo da je dobra ideja da se koristi sila kako bi se pristupilo zgradama koje možda nisu pristupačne", rekao je američki ambasador.

Ranije juče, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će prištinske vlasti pokušati u petak da u zgradi opštine u Severnoj Mitrovici "održe konstitutivne sednice za tri opštine" i da "izaberu lažne gradonačelnike podržane od strane Kvinte".

"Situacija je vrlo teška i napeta, pogotovo na severu KiM. Jedino što molim Srbe jeste da sačuvamo mir, jer ovi nikad neće biti prihvaćeni kao gradonačelnici. Ovo je iživljavanje nad Srbima i pokušaj da se napravi atmosfera u kojoj će oni biti prinuđeni da napuste svoje domove", rekao je Vučić komentarišući situaciju na severu KiM pred današnje polaganje zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice.

Inače, zgrada SO Severna Mitrovica u kojoj bi danas Atić trebalo da položi zakletvu nalazi se u Bošnjačkoj mahali, na par stotina metara od glavnog mosta na Ibru čije su hitno otvaranje zatražili odbornici nove većine u ovoj SO koju, posle ostavki odbornika Srba sada čine Albanci, imenovani od strane Državne izborne komisije Kosova.

Konstitutivna sednica te nove odborničke većine održana je 14. decembra prošle godine i tada su zgradu čuvale jake snage kosovske policije.

Ulaz u Bošnjačku mahalu sa strane istočnog mosta na Ibru i jutros je, kao i prethodnih meseci, okićen albanskim zastavama, a u samoj Bošnjačkoj mahali, već nekoliko meseci pojačano je prisustvo specijalnih snaga kosovske policije.

image