Srbija i Balkan

Vučić upozorio Lajčaka na posledice; Srpska lista: Okupacija na delu

Sprovodiću odluke po Zakonu o lokalnoj samoupravi, poručio je novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Atić na albanskom jeziku okupljenim novinarima
Vučić upozorio Lajčaka na posledice; Srpska lista: Okupacija na delu© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Samo zahvaljujući nadljudskim naporima Srpske liste i srpskog naroda sačuvan je mir i obezbeđeno je da narod ne reaguje na provokacije režima Aljbina Kurtija, saopšteno je iz Srpske liste na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici, koja je održana samo sat vremena nakon što je nelegitimno izabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu.

"Ovim događajem zvanično je počela okupacija severa KiM", ukazao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, dodajući da svaka okupacija ima svoj početak, ali ima i svoj kraj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve svoje aktivnosti zbog složene bezbednosne situacije na KiM.

Prema rečima Petra Petkovića, šef države razgovara sa specijalim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojeg je upozorio na sve posledice jednostranih odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. 

Novoizabrani gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić, kojeg je na polaganje zakletve dovezla je policija tzv. Kosova, položio je zakletvu.

Erden Atić obratio se okupljenim novinarima na albanskom jeziku.

"Sprovodiću odluke po Zakonu o lokalnoj samoupravi", poručio je Atić.

Pre nego što je počela procedura polaganja zakletve na zgradi opštine istaknuta je zastava tzv. Kosova.

U zgradi i ispred zgrade Skupštine opštine prisutne su jake policijske snage, javlja reporter RT Balkan sa terena. 

Atić je izabran na potpuno nelegitimnim izborima za novog gradonačelnika Severne Mitrovice, iako je osvojio samo 519 glasova.

Naš reporter obišao je i deo Južne Mitrovice, bliže istočnom mostu.

"Na oko 200 metara južno od Ibra nalazi se više oklopnih vozila Kosovske policije , kao i jedno vozilo sa vodenim topom za razbijanje demonstracija", javio je reporter sa lica mesta. 

Zgrada SO Severna Mitrovica u kojoj je Atić položio zakletvu nalazi se u Bošnjačkoj mahali, na par stotina metara od glavnog mosta na Ibru čije su hitno otvaranje zatražili odbornici nove većine u ovoj SO koju, posle ostavki odbornika Srba sada čine Albanci, imenovani od strane Državne izborne komisije Kosova.

Konstitutivna sednica te nove odborničke većine održana je 14. decembra prošle godine i tada su zgradu čuvale jake snage kosovske policije.

Ulaz u Bošnjačku mahalu sa strane istočnog mosta na Ibru i jutros je, kao i prethodnih meseci, okićen albanskim zastavama, a u samoj Bošnjačkoj mahali, već nekoliko meseci pojačano je prisustvo specijalnih snaga kosovske policije.

  • 19. maj 2023 • 19:38

    19:38

    Spahiu: Zastava tzv. Kosova na zgradi opštine Severne Mitrovice bitnija od nezavisnosti

    Prištinski analitičar Nedžmedin Spahiu, komentarišući postavljanje zastave tzv. Kosova na zgradu opštine Severna Mitrovica kaže da je zastavu podigao Avni Peci, praunuk Ise Boljetinca i da je njeno postavljanje bitnije od i nezavisnosti "Kosova", prenosi "Demokracia".

    S druge strane, Spahiu je kritikovao neke od predsednika opština na jugu KiM koji postavljaju zastave drugih zemalja.

    Isa Boljetinac rođen je 1864. godine u selu Boljetin, kod Zvečana, kao Isa Šalja. Bio je jedan od vođa kačaka i Albanskog ustanka iz 1910. godine.

    Albanci u njemu vide glavnu figuru i borca za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

    Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901. godine, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke.

  • 17:16

    UNS: Na polaganju zakletve diskriminisani novinari

    Na svečanoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, na kojoj je novoizabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu, redakcije koje su pratile događaj suočile su se sa selektivnim davanjem izjava, odsustvom prevoda na srpski jezik, nepuštanjem u zgradu Skupštine opštine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

    Novinarka Radija Kosovska Mitrovica Ivana Vanovac, za sajt UNS-a kaže da osoblje koje je komuniciralo sa medijskim ekipama nije iz službe za odnose sa medijima, već da su to bili pripadnici obezbeđenja, a da je komunikacija na srpskom jeziku bila nemoguća.

    "Ponašanje službenika koji su tokom današnjeg polaganja zakletve gradonačelnika Atića i njegovih zamenika bilo je nekorektno i diskriminišuće. Na zahtev obezbeđenja medijski radnici koji su se legitimisali UNS-ovom pres karticom su zadržani uz pitanje – 'kakve su vam to akreditacije'. Posle kratkog raspravljanja, ipak su pušteni i oni", objašnjava za UNS Vanovac.

    Ističe da se novoizabrani gradonačelnik Atić, nakon polaganja zakletve, obratio novinarima selektivno, upravo zato što su protokol vodili ljudi iz obezbeđenja, a ne PR službenici.

    Novoizabrani gradonačelnik se na kraju obratio, na sasvim korektnom srpskom jeziku, dajući izjavu i srpskim novinarima, međutim nije želeo da im odgovori na postavljena pitanja, iako je to uredno učinio kada su pitanja postavljale kolege iz albanskih redakcija.

  • 17:14

    Simić albanskom novinaru: Uživajte u pogledu na stotine srpskih zastava

    Jedan od albanskih novinara koji su danas u sedištu Srpske liste u Severnoj Mitrovici prisustvovali konferenciji za medije pokušao je da isprovocira potpredsednika Srpske liste Igora SImića pitanjem "da li je danas video zastavu 'Kosova' u zgradi Skupštine opštine Severna Mitrovica".

    "Nisam, ali, ako ste došli dovde mogli ste da uživate u pogledu na stotine srpskih zastava koje su postavljene redom", uzvratio je Simić.

    Pošto je albanski novinar insistirao na odgovoru na engleskom jeziku, jer "srpski ne razume", Simić je rekao da je po ustavu koji važi i za novinara "srpski jezik zvanični i da će ga on koristiti".

  • 15:44

    Policija tzv. Kosova napravila sopstvene planove za očuvanje bezbednosti

    Policija tzv. Kosova saopštila je da je polaganje zakletve gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića protekla mirno i da nije zabeležen nijedan incident.
    U saopštenju se navodi da će policija učiniti sve kako bi omogućila da zvaničnici u opštinama na severu KiM ostvare svoja prava.

    "Kosovska policija u skladu sa svojim službenim dužnostima i strateškim ciljevima, nastavlja da održava javni red i mir reda, kao i da sprečava sve kriminalne aktivnosti koje se pojave. Dužnost policije je da obezbedi bezbednost, da zaštiti osnovna prava svih lica, da zaštiti javnu i privatnu imovinu i da omogući slobodno kretanje i ostvarivanje prava svih lica bez razlike. U okviru zakonskih obaveza i ovlašćenja, Policija 'Kosova' je napravila sopstvene planove za očuvanje bezbednosti, održavanje javnog reda i mira, kao i omogućavanje ostvarivanja prava službenika u opštinama na severu", navodi se u saopštenju.

  • 15:39

    Osmani: Srbi sa severa naterani na bojkot

    Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da očekuje da sve procedure vezano za nove gradonačelnike u četiri opštine na severu KiM prođu bez problema i bez tenzija dodajući da su izbori u tim opštinama održani jer je to zahtevao dokument koji Priština naziva "ustav" i važeći zakoni, prenosi "Reporteri".

    Prema njenim rečima, bojkot izbora od strane građana Srbije bio je protiv njihove volje i inicirao ga je predsednik Aleksandar Vučić, a sprovele su ga "nelegalne strukture na severu".

    "Bojkot tamošnjih građana Srbije nije bio dobrovoljan, to je bio iznuđeni bojkot koji je podsticao Vučić u Srbiji i sprovodile njegove nelegalne i kriminalne strukture na severu Kosova koje su stalno zastrašivale, ucenjivale i pretile građanima Srbije na severu", rekla je.

    Detaljnije pročitajte OVDE.

  • 13:06

    Petković: Predsednik Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja

    U toku je razgovor predsednika Vučića sa Miroslavom Lajčakom. Predsednik Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja, naveo direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

    On je ponovio reči potpredsednika Srpske liste Igora simića da svaka okupacija ima kraj.

    "Simbol ove okupacije je i ta krpa koju su istakali na zgradi opštine severne Kosovske Mitrovice, a to za nas nikada neće biti zastava. I sama istorija nas uči i pokazuje da svaka okupacija ima kraj, a i ova će se završiti onda kada Srbi izaberu trenutak kada je kraj ovoj okupaciji", poručio je Petković dodajući:

    "Mnogo je zastava koje su se u prošlosti vijorile na KiM, i Musolinijeva i Hitlerova, a sve ih je pobedila srpska trobojka i tako će biti i ovog puta".

  • 12:45

    Sabor SPC: Cilj poteza prištinskih vlasti protiv Srba i svetinja je stvaranje etnički albanskog KiM

    Na ovogodišnjem redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve posvećena je posebna pažnja našem narodu i Crkvi na Kosovu i Metohiji, a iz SPC upozoravaju da je "cilj kosovskih institucija stvaranje etnički albanskog Kosova u kome slobodnog i normalnog života za Srbe teško može da bude".

    "Crkva i ovom prilikom osuđuje sve napade na srpski narod, njegove svetinje i imovinu, naročito pak terorističke oružane napade na pojedine Srbe, uključujući i decu, kao i tajne spiskove na osnovu kojih se hapse i pritvaraju Srbi, čak i bivši pripadnici kosovske policije. Isto tako, nezakonito se vrši eksproprijacija zemlje u posedu Srba, sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na njih i da oni budu prinuđeni da se iseljavaju. Sabor traži da se počinioci tih nedela privedu pravdi, a svi ugroženi zaštite", navodi se u saopštenju SPC.

    Ističe se da bez posebne zaštite Crkve, opstanak našeg naroda i povratak prognanih nikada ne bi bili mogući.

    Detaljnije pročitajte OVDE.

  • 12:42

    Kurti: U junu zajednička sednica vlada "Kosova" i Albanije

    Sredinom juna vlada tzv. Kosova i Albanije ponovo će održati zajedničku sednicu, potvrdio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u razgovoru sa novinarima na marginama konferencije "Dijaspora govori", prenosi "Gazeta ekspres".

    Kako podseća taj medij, pre izvesnog vremena je najavljeno je da bi ta sednica mogla biti održana 14. juna u Đakovici.

  • 12:40

    Meštanke Severne Mitrovice mirno protestuju ispred zgrade SO Severna Mitrovica

    Ispred zgrade Skupštine opštine Severna Mitrovica okupilo se oko 30 meštana, uglavnom žena, u znak mirnog protesta zbog današnjeg preuzimanja lokalne vlasti od strane kandidata koji je pobedio na izborima održanim 23. aprila, na kojima je učestvovalo tek nešto više od tri odsto birača i samo 13 Srba.

    Kako su okupljeni naveli, cilj im je da izraze mirno, građansko i demokratsko neslaganje sa nelegitimnim preuzimanjem opštine, javlja "Kosovo onlajn".

  • 12:21

    Srpska lista: Danas je počela okupacija severa KiM

    Samo zahvaljujući nadljudskim naporima Srpske liste i srpskog naroda sačuvan je mir i obezbeđeno je da narod ne reaguje na provokacije režima Aljbina Kurtija, saopšteno je iz Srpske liste na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici, koja je održana samo sat vremena nakon što je nelegitimno izabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu.

    "Ovim događajem zvanično je počela okupacija severa KiM", ukazao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, dodajući da svaka okupacija ima svoj početak, ali ima i svoj kraj:

    "Dajemo rok Aljbinu Kurtiju da do 1. juna prestane sa represijom protiv srpskog naroda, sa otimanjem srpske zemlje pod vidom eksproprijacije, sa šikaniranjem srpskih građana, sa objavljivanjem poternica za ugledim Srbima, sa hapšenjima i progonom Srba, sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava. Ako se akcije Aljbina Kurtija nastave i posle 1. juna, slediće odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da opstanemo na ovim prostorima branićemo svim sredstvima".

    Simić je rekao da ne može isključiti upade Kosovske policije u zgrade ostalih SO na severu KiM. 

    Detaljnije pročitajte OVDE.

image