Ekonomija

Prihodi od poreza u Nemačkoj drastično opadaju

Prihodi od poreza u prva četiri meseca 2,3 odsto manji nego lani, u aprilu pad čak 4,6 odsto
Prihodi od poreza u Nemačkoj drastično opadajuwww.globallookpress.com © Eric Lalmand

Savezni i pokrajinski prihodi od poreza u Nemačkoj drastično su opali tokom aprila, prenosi "Frankfurter algemajne cajtung".

Oni su u tom mesecu iznosili 53,95 milijardi evra, što je pad od oko 4,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima koje je objavilo nemačko Ministarstvo finansija.

Tokom prva četiri meseca ove godine, prihodi od poreza pali su za oko 2,3 odsto, pa su iznosili ukupno 254 milijardi evra.

I pored stabilnih razvoja na tržištu rada, prihodi od poreza nastavljaju da opadaju, a stopa rasta prihoda od poreza na prodaju manja je stope inflacije, što je uzrokovano manjom potrošnjom.

"Opadanje prihoda od poreza na prodaju posledica je prošlogodišnjeg umanjenja poreske stope na prirodni gas", rekao je saradnik Kilsog instituta za svetsku privredu Jens Bojsen-Hogrefe, prenosi FAZ.

"Ali ulogu igraju i nespremnost mnogih ljudi na kupovinu, kao i pad aktivnosti u građevinskom sektoru", dodao je on.

Pored toga, poreski prihodi su prošle godine bili natprosečnom visoki, tako da su podignuta i očekivanja. "Samim tim, blagi pad je sasvim realan", rekao je Bojsen-Hogrefe.

Taj ekspert očekuje da će se poreski prihodi povećati u narednim mesecima. "Tokom godine videćemo povećanje prihoda od poreza, pre svega zato što će privremeni popusti na cenu energenata biti ukinuti."

Predviđanja poreskih prihoda su ipak pesimistična, a očekuje se da će oni nemački budžet "koštati" oko 150 milijardi evra u naredne četiri godine.

image