Srbija i Balkan

Srpska lista upozorila: Kurti do juna da prestane sa represijom

Ako se ove i slične akcije Aljbina Kurtija nastave i posle 1. juna, uslediće odlučan odgovor srpskog naroda, poručio potpredsednik Srpske liste Igor Simić
Srpska lista upozorila: Kurti do juna da prestane sa represijom© Зоран Шапоњић

Samo zahvaljujući nadljudskim naporima Srpske liste i srpskog naroda, koji su uloženi u prethodnim danima, posebno danas, uspeli smo da sačuvamo mir i obezbedimo  da narod ne reaguje na provokacije antisrpskog  režima Aljbina Kurtija, sa nekakvom farsom polaganja zakletvi lažnih, nelegitimnih gradonačelnika koji su izabrani na lažnim izborima, saopšteno je danas iz Srpske liste na konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici, koja je održana samo sat vremena nakon što je nelegitimno izabrani gradonačelnik Erden Atić položio zakletvu. 

"Ovim događajem zvanično je počela okupacija severa KiM", ukazao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, dodajući da svaka okupacija ima svoj početak, ali ima i svoj kraj.

"Ona će se završiti onda kada Srbi to odluče. U ime Predsedništva Srpske liste, u ime čitavog srpskog naroda koji živi na KiM naglašavam da smo mi opredeljeni za mir. To smo pokazali i kada su se održavali oni lažni izbori 23. aprila i mir je tada sačuvan samo prisebnošću srpskog naroda koji se odazvao na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SL da se sačuva mir i u tome smo uspeli", rekao je Simić.

Potpredsednik Srpske liste rekao je danas da je "strpljenju srpskog naroda posle svega što se dešava, došao kraj", da je  "dogorelo do noktiju".

"Naš narod ne može više da trpi progon Kurtijevog režima koji traje mesecima, godinama unazad. Dajemo rok Aljbinu Kurtiju da do 1. juna prestane sa represijom protiv srpskog naroda, sa otimanjem srpske zemlje pod vidom lažne eksproprijacije, sa šikaniranjem srpskih građana, sa objavljivanjem optužnica protiv uglednih Srba, sa hapšenjima i progonom, zastrašivanjem i napadima na Srbe, sa uskraćivanjem osnovnih ljudskih prava poput prava na lečenje, prava na obrazovanje, prava da biramo, izlazimo na referendume. Ako se ove i slične akcije Aljbina Kurtija nastave i posle 1. juna, uslediće odlučan odgovor srpskog naroda. Pravo da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima branićemo svim sredstvima", rekao je Simić.

On je dodao da je 1. jun rok Aljbinu Kurtiju, ali, i predstavnicima međunarodne zajednice da učine sve "da prestane represija nad srpskim narodom jer se to više ne može trpeti".

"Ta represija plod je, ne pojedinačnih akcija, nego institucionalnog nasilja kome su Srbi izloženi, što ni jedan narod ne bi mogao da istrpi", naglasio je Simić.

"Opredeljeni smo za mir, pozivali smo Kurtija da stane sa svojim akcijama, međunarodnu zajednicu da ga obuzda, ali vidimo da je situacija iz dana u dan sve gora. Danas su jednom našem sugrađaninu parapolicijske jedinice koje se nalaze na punktu Bistrički most oduzele tabilice sa KM oznakama i napisale kaznu od 150 evra i uz šikaniranje ga upozorile da te oznake ne sme da nosi na teritoriji KiM, odnosno, kako oni kažu na teritoriji 'Kosova'. Ponovo se krši sporazum koji je dogovoren između Beograda i Prištine", rekao je Simić i dodao da Srbi na KiM "nemaju problem sa albanskim narodom nego sa antisrpskim režimom Aljbina Kurtija".

Simić je rekao da ne može isključiti upade kosovske policije u zgrade ostalih SO na severu KiM.

"Još jednom apelujemo, poručujemo da takve akcije nećemo smatrati dobrim potezom niti blagonaklono gledati da bilo ko upada u zgrade koje su vlasništvo Republike Srbije u kojima rade Srbi i pružaju usluge svim građanima", rekao je Simić.

On je dodao i da je odluka o napuštanju institucija doneta nakon višemesečnih represija nad Srbima, da to nije bila politička odluka Srpske liste, već srpskog naroda.

 

image