Srbija i Balkan

Đukanović se oprostio od funkcije predsednika: Za sve mu krivi Rusija i NATO koji ga nije zaštitio

Na pitanje da li će izaći iz politike dosadašnji predsednik Crne Gore odgovara: Od čega da se povlačim?
Đukanović se oprostio od funkcije predsednika: Za sve mu krivi Rusija i NATO koji ga nije zaštitio© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Nema večne vlasti, samo je Crna Gora večna, izjavio je dosadašnji predsednik te zemlje Milo Đukanović, obraćajući se na poslednjoj konferenciji za medije u svom predsedničkom mandatu.

On je više od sat vremena odgovarao na pitanja novinara u dvorišu predsedničke rezidencije, gde je nabrajao sve što smatra da je uspešno uradio u svojoj političkoj karijeri, koja je trajala više od 30 godina, navodeći da njegove rezultate niko realan ne može da ospori.

Kazao je da je ponosan na sve, te da ništa ne bi menjao.

"U vreme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može biti završen. Naša zemlja je još uvek u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontroverznim odnosom dela građana prema državi", poručio je Đukanović.

Đukanović kaže da se uvek moglo učiniti više, ali da nema primera na svetu da su institucije stvorene za samo 14 godina, te da će za to biti potrebno najmanje pola veka.

Osvrnuo se na to što je smenjen, nakon 30 godina vlasti, rečima da su "površne primedbe sa zapadnih adresa o nesmenjivosti vlasti izgubile verodostojnost".

"Nadam se da su neki naši partneri shvatili da promena ne znači promenu na bolje", poručio je on.

Kako kaže, sve nakon njegove smene je bilo loše, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomije, javnih finansija, a evropske integracije su zaustavljene. Takođe, doveden je u pitanje kredibilitet Crne Gore kao NATO partnera.

"Mukotrpno građeni ugled zemlje ozbiljno je uzdrman", tvrdi Đukanović.

Dodaje da će se zemlja na pravom iskušenju naći nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna.

Đukanović je rekao da nema nameru da "menja dres", te da će nastaviti da podržava partiju na čijem čelu je donedavno bio - Demokratsku partiju socijalista.

Na pitanje da li će izaći iz politike odgovara: "Od čega da se povlačim? Od onoga čemu sam posvetio život? Ne morate biti predsednik stranke da biste bili odgovoran građanin. Sve što bude trebalo toj politici i toj partiji u svim budućim kampanjama, imaće od mene".

Za sve mu kriva Rusija

Na pitanje kako komentariše zamerke političkih protivnika da bi zemlja odavno bila članica EU, da se DPS iskreno zalagao za to, Đukanović kaže da su krivi Brisel i NATO.

"Izostanak dovoljne pomoći od EU i NATO-a otvorio je široko vrata delovanju antievropskih politika, počev od ruske, tako da je Balkan izložen malignom uticaju trećih zemalja. Moralo se dogoditi da EU i NATO kažu - ovo je zona naše odgovornosti. Danas svedočimo ozbiljnoj vrednosnoj devastaciji Zapadnog Balkana. Nadam se da je ukrajinska nesreća ne samo sezonski, nego dugoročno probudila one koji misle o budućnosti Evrope", kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje kako misli da će ga istorija pamtiti - kao autokratu ili reformatora Đukanović poručuje da nema sumnju da će istorija to pravilno vrednovati, jer ne misli da živimo u vremenu u kom je moguće izvoditi takve sudove.

"Ne samo zbog vremenske distance, nego i zato što ovo vreme smatram ozbiljnim političkim nevremenom. Globalna scena zahvaćena je nepodnošljivo plitkoumnim populizmom. Racionalna politika povukla se pred njim. Politika je nekad bila prostor za odabrane, a danas je za one koji su željni reklamerstva. To ne može biti trajno stanje. Da može, svet bi završio u kataklizmi. Ovo je jedna loša amplituda. Danas nema pameti za izvođenje ozbiljnih istorijskih zaključaka", zaključio je.

Uzeće titulu počasnog predsednika

Đukanović je rekao da će uzeti titulu počasnog predsednika zemlje, što znači da će posle prestanka funkcije imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Takođe, ima pravo na lično obezbeđenje u skladu sa bezbednosnom procenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbednost i Uprava policije.

Kaže da će u tom periodu života srediti svoju arhivu, sistematizovati svoj dug radni vek.

"Da li ću se baviti još nekim poslom - o tome nisam razmišljao. Više puta sam se povlačio iz politike i na takva pitanja sam slično odgovarao. Ako se odlučim da svoju osnovnu delatnost dopunim još nečim, to će biti kao izraz jedne ozbiljne odluke da energiju koju imam korisno raspodelim. To će biti samo u slučaju da prepoznam mogućnost za uključivanje u neki posao koji neće oštetiti reputaciju Crne Gore i moju reputaciju predsednika i premijera", poručio je Đukanović.

Na pitanje da li je istina da će se preseliti u Ujedinjene Arapske Emirate, kaže da su to apsolutne dezinformacije, te da nije razmišljao da se seli iz Crne Gore.

"Ona je moja celoživotna adresa. Rekao sam čime imam nameru dominantno da se bavim, i taj me posao vezuje za Crnu Goru. Ako bih se kojim slučajem odlučio da tom poslu dodam neki posao iz biznisa, onda je to svakako mogućnost da se ne selite iz Crne Gore, nego da živite malo dinamičnije, da budete na onim adresama u svetu na kojima bi se taj biznis razvijao. Pošto o tome nisam doneo odluku, ne želim ni da prejudiciram. Moj odgovor je - nije tačno da imam bilo kakve planove u Emiratima. Tamo su moji prijatelji, vrlo ih rado vidim, ponekad odem da ih vidim. Ali svi moji planovi su vezani za Crnu Goru".

Poručio je da nema dodirnih tačaka sa ilegalnom prodajom zemljišta Olegu Deripaski, za šta ga je optužio Svetozar Marović.

"To pitanje nikad nije došlo do mene, ni do Vlade. Reč je o zemljištu opštine Kotor, i nadležni organi opštine Kotor su o tome donosili odluku. Zašto je Marović to želeo da pripiše meni, to je pitanje za njega. Želim da vas obavestim da nikakvih dodirnih tačaka s tim nemam i da me zato niko od nadležnih državnih organa nije kontaktirao", zaključio je Đukanović.

image