Svet

Vučić: Sestrinske službe sa Istoka nam kažu - "Ovo je obojena revolucija"

Neće oni da vode spoljnu politiku Srbije, da određuju kome ćemo da uvodimo sankcije a kome ne, narod u Srbiji će o tome određivati. Neće oni da mi određuju hoću li u NATO ili neću, narod će da određuje, istakao je Vučić
Vučić: Sestrinske službe sa Istoka nam kažu - "Ovo je obojena revolucija"© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija sita stranih revolucija, napomenuvši da je dobio informacije kako su u toku pokušaji "obojenih revolucija".

"Danas mi dolaze podaci iz raznih službi, kažu nam sestrinske službe sa Istoka, 'Ovo su pokušaji obojenih revolucija.' Ja im kažem, 'Ne znam čega su pokušaji, znam samo da su odvratni pokušaji zloupotrebe tragične smrti neke dece kako bi oni postali veći, bolji i pametniji za naš narod", izjavio je Vučić na mitingu u Pančevu.

"Ono što takođe mogu da vam kažem kao predsednik republike: Sita je Srbija vaših revolucija. Sita je Srbija dolaženja nekih pod stranim uticajem, i uništavanjem svega što je srpsko", poručio je predsednik Srbije.

On je napomenuo da neće ni najvećima ni najmoćnijima dati na Srbiju, i da neće dati da "Kosovo" bude nezavisno.

"Neće oni da vode spoljnu politiku Srbije, da određuju kome ćemo da uvodimo sankcije a kome ne, narod u Srbiji će o tome određivati. Neće oni da mi određuju hoću li u NATO ili neću, narod će da određuje, a narod je rekao da ćemo sami čuvati svoju zemlju", istakao je Vučić, dodavši da je ponosan što je to izgovorio. 

Vučić je istakao da je Srbija budna, i da neće da dozvoli novu propast kakvu je doživela više puta. 

Predsednik je zapitao one, koji, kako je naveo, žele da ukinu Republiku Srpsku i Srbe u Crnoj Gori, šta još žele da nam učine.

"Šta još hoćete da nam napravite? Šta nam niste napravili kada nismo imali spomenike junaka sa Košara, niti ulicu Jasenovačkih žrtava? Rasrbljavali i razarali Srbiju, a nisu brinuli ni o drugima, Mađarima i Bošnjacima", istakao je Vučić.

On je napomenuo da sa mađarskom braćom živimo bez incidenata i problema, imamo najbolje odnose u istoriji, i trudimo se da sa svima imamo dobre odnose.

"Ali nećemo zaboravljati tragedije i žrtve našeg naroda. Kada je počeo da se obeležava dan kada je počela NATO agresija? Pa oni nisu smeli ni da kažu da je agresija, nego kampanja", izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je obećao da se nikada neće predati, "šta god radili, kakve god pritiske vršili, i neki spolja, i neki iznutra", dodavši da je "Srbija jedina svetinja koju moramo da branimo i odbranimo. I branićemo je, i odbranićemo je."

"Ja da služim strancima, ni za šaku dolara, ni za planinu vlasti, neću nikada. Služim, i služiću, samo građanima Srbije i svom narodu", napomenuo je predsednik.

"Ništa što se događa nije slučajno"

Danas se naša zemlja suočava sa bezbroj teškoća, koje su izazvane nekada spolja, a neka iznutra. Ali svi oni koji misle da je Srbija šaka zobi i da će lako sa njom da završe, kao što su to učinili 2000. godine, grdno su se prevarili. Hoću da znate da ništa što se događa nije slučajno, ama baš ništa, očekivali su da im predamo Kosovo i Metohiju na tacni, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja tokom narodnog skupa u Pančevu.

"Danas, ne slučajno, Albanci su u Kosovskoj Mitrovici predstavili svog gradonačelnika, koji je postao gradonačelnik za desetine hiljada Srba uz izlaznost od 3 odsto i 800 glasova. Najsnažnije zapadne zemlje, Kvinta, kažu da su legalni izbori. Nama postavljaju pitanje legitimiteta i kada izađe 50 odsto, i 55, a kada je to u njihovom interesu, i kada izađe tri odsto, legitimitet se ne dovodi u pitanje", istakao je Vučić.

Kako je ocenio, ništa od skorašnjih događaja nije slučajno.

"Ovo govorim jer ništa što se događa danas nije slučajno. Oni su očekivali da im predamo KiM na tacni. Da im kažemo 'pomirili smo se, imali ste pravo kad ste nas bombardovali, ubijali našu decu i rušili fabrike.' Pošto smo rekli da nećemo da odustanemo od podrške međunarodno-javno-pravnim normama, povelje UN i da nećemo da odustanemo od ustava Republike Srbije i njenog teritorijalnog integriteta, onda su krenuli da izazivaju probleme", rekao je Vučić.

I nije slučajno to što zaustavljaju Srbe i naplaćuju im kazne za koje nemaju pravo. Razgovarao sam sa EU predstavnicima, koji kažu da je to greška. Uvek je greška, ali na štetu Srba. I šta god da uradite, uvek negde pogreše kada su Srbi i Srbija u pitanju, istakao je Vučić.

"Sve razumemo, samo nemojte da nas terate da vas uvek razumemo kada grešite na našu i štetu međunarodnog javnog prava. Mi nemamo kud, mi smo mala zemlja, mali narod. I svi narodi koji žive u našoj zemlji, nema nas mnogo. Ali imamo jednu osobinu - čuvamo svoje i ne tražimo ništa tuđe, i od toga što je naše nećemo da odustajemo, a vi vršite pritiske kakve god hoćete i koliko god hoćete", istakao je predsednik Srbije.

"Veoma sam zabrinut"

On je rekao da je veoma zabrinut zbog situacije na KiM, napomenuvši da su Srbi dali rok da se prestane sa šikaniranjem srpskog naroda do 1. juna.

"Veoma sam zabrinut jer nikad ne znate koja će nova provokacija iz Prištine naići. Ali jedno znam, šta god Priština uradila, i šta god im oni tobož rekli, uvek će Srbija biti kriva, jer Priština je njihovo čedo. Ono što možemo da radimo, da sačuvamo svoje ime i prezime, i da sačuvamo svoju zemlju - to radimo. A sve ostalo, plašim se da ćemo morati da budemo još čvršći i snažniji da bismo odbranili svoju Srbiju. I ono što ja kažem danas, što kažem kao predsednik republike - radite šta hoćete i spolja i u zemlji, ali neću vam dozvoliti da Srbiju razorite, i nećete dobiti nezavisno 'Kosovo' kao što se nadate", napomenuo je Vučić.

Vučić je danas učestvovao u više sastanaka sa domaćim i stranim političkim faktorima, čija je glavna tema bila složena bezbednosna situacija na Kosovu.

image