Rusija

Komandant ruske čete: U Bahmutu se borimo protiv stranih plaćenika

Do potpunog zauzimanja Bahmuta ostale svega dve višespratnice, javlja "Ukraina.ru"
Komandant ruske čete: U Bahmutu se borimo protiv stranih plaćenikawww.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak

Najveći broj vojnika koji se sada bore u Bahmutu na strani Ukrajine su strani plaćenici, otkrio je za rusku redakciju RT komandant jedne čete brigade "Veterani" ruskog Ministarstva odbrane, koji učestvuje u bočnim borbama u gradu. 

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana je započela aktivnije napade 10. maja, ali ruski borci uspevaju da pruže otpor. 

Portal "Ukraina.ru" preneo je jutros informaciju da su do potpunog zauzimanja Bahmuta ostale svega dve višespratnice i da Ukrajinci u tom gradu drže samo poslednje utvrđenje. Vojnici su se povukli i napustili zgrade u zapadnom delu Bahmuta, dodaje dalje portal.

Da se situacija bliži potpunom preuzimanju kontrole nad gradom, pokazuju i video-snimci koji su noćas počeli da kruže Telegram kanalima, a u kojima ukrajinski vojnici, obraćajući se svojim najmilijima, govore da je Bahmut pao i mole da se njihovo ime ne spominje tek tako, odnosno, da se ne pominju reda radi, već da ih se sećaju po dobrom. 

Osnivač Grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin juče je kazao i da je do potpunog zauzimanja Bahmuta ostalo svega 600 kvadratnih metara na jugozapadnoj periferiji grada.

Pre dva dana, jedan od njegovih boraca rekao je za "RIA Novosti" da Ukrajinci pucaju haotično, bez nekakvog reda, nadajući se da će tako zaustaviti prodor ruske strane.

Moskva je najavila da će biti spremna da obnovi Bahmut nakon što se u njemu završe borbe, jer, iako je grad razrušen slično kao i Mariupolj, on ipak nije u celini demoliran tako da se može obnoviti. Detaljniji planovi biće napravljeni nakon potpunog zauzimanja ove teritorije, ali vlasti već sada procenjuju koliki budžet bi bio potreban za obnovu, rekao je pre par dana zamenik ruskog premijera Marat Husnuljin koji je Bahmut posetio u aprilu.

image