Srbija i Balkan

Jakov Milatović danas preuzima dužnost predsednika Crne Gore

Inauguraciji novog predsednika trebalo bi da prisustvuje oko 200 gostiju, među kojima i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana
Jakov Milatović danas preuzima dužnost predsednika Crne Gore© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Izabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović zvanično će danas stupiti na dužnost šefa države nakon što će u Skupštini Crne Gore položiti zakletvu i održati inauguracioni govor.

Nakon inauguracije uslediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednik Crne Gore bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima.
Milatović je treći predsednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 21. maja 2006. Pre njega je to bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsedničkoj poziciji 2008. zamenio Milo Đukanović.

Inauguraciji Milatovića prisustvovaće oko 200 gostiju, među kojima i odlazeći predsednik Milo Đukanović, a Milatović je ranije rekao da će na svečanost doći i svi šefovi država zemalja Zapadnog Balkana.

Milatović i Đukanović su se sastali dva puta od predsedničkih izbora, a tema njihovog susreta je bila primopredaja dužnosti.

Nakon inauguracije najavljen je ručak za zvanice, a predveče i prijem u Vili Gorica, gde će domaćin biti Milatović sa suprugom.

image