Srbija i Balkan

Si čestitao Milatoviću: Spreman sam da zajedno radimo na promovisanju prijateljstva dve zemlje

Si Đinping istakao da su se Kina i Crna Gora uvek uzajamno poštovale i verovale jedna drugoj
Si čestitao Milatoviću: Spreman sam da zajedno radimo na promovisanju prijateljstva dve zemlje© FOTO TANJUG/ SKUPŠTINA CRNE GORE

Predsednik Kine Si Đinping uputio je čestitku novom predsedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću, saopšteno je iz ambasade te zemlje u Crnoj Gori.

Si Đinping je istakao da su se Kina i Crna Gora uvek uzajamno poštovale i verovale jedna drugoj.

Si je dodao da pridaje veliku važnost razvoju odnosa Kine i Crne Gore i da je spreman da radi sa Milatovićem na promovisanju prijateljstva dve zemlje, jačanju razmene iskustava u upravljanju zemljom i poboljšanju razvoja bilateralnih odnosa u korist građana dve zemlje.

Milatović je naveo da je siguran da će se odnosi Kine i Crne Gore u narednom periodu poboljšati, kako na ekonomskom, tako i na sveukupnom društvenom planu.

Milatović je, u intervjuu za "Čajna medija grup" rekao da je Kina nezaobilazni globalni partner, te da bi se rado odazvao pozivu da zvanično poseti Peking.

Milatović je rekao da su dosadašnji odnosi Kine i Crne Gore bili prijateljski, te da će to tako i ostati za vreme njegovog mandata, prenosi portal RTCG.

"Mislim da su odnosi prijateljski. Kina je naš trgovinski partner, Kina je jedna velika zemlja sa kojom Crna Gora ima dobre diplomatske odnose i ja sam i ubeđen da će to tako i ostati. Sasvim sigurno da postoji način da se dodatno unaprede i ekonomski odnosi i da se dodatno unapredi i trgovinska razmena”, rekao je Milatović.

Prema njegovim rečima, Kina je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Evropske unije, pa smatra da će i Crna Gora, kako bude bliže EU, biti sigurnija i za kineske investitore.

"Mislim da je Kina jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Evropske unije. Moje stanovište kao predsednika Crne Gore u narednom periodu će upravo biti takvo. Smatram da postoji dodatni prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, kulturne saradnje, kao i studentske saradnje. Radujem se mom doprinosu kada je u pitanju unapređenje celokupnih društvenih odnosa Crne Gore i Kine", zaključio je Milatović.

U međuvremenu Jakov Milatović upriličio je, sa suprugom Milenom, svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika.

Na svečanosti u Vili Gorica, koja je u toku, očekuje se oko 700 zvanica. Među gostima su domaći, kao i evropski i zvaničnici iz regiona.

Milatović je današnjim polaganjem zakletve u Skupštini postao novi predsednik Crne Gore.

image