Srbija i Balkan

Milatović: Današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj istoriji Crne Gore

Novi crnogorski predsednik pozvao na jedinstvo i zajedništvo
Milatović: Današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj istoriji Crne Gore© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je, na svečanom prijemu u Vili Gorica povodom stupanja na dužnost, da je današnji dan jedna od najvećih prekretnica u modernoj crnogorskoj istoriji, koji će u velikoj meri i odlučiti budućnost zemlje.

"Zato su nam više nego ikada potrebni jedinstvo i zajedništvo, jer samo tako možemo napraviti iskorak ka potpunoj demokratizaciji društva i postati dio velike, evropske porodice, kojoj smo oduvek pripadali. Zato sam odlučan u nameri da, vršeći predsjedničku dužnost, učinim sve kako bismo postigli stepen društvene kohezije koji je neophodan da bismo nabolje menjali sami sebe i ovu našu Crnu Goru", rekao je Milatović u obraćanju zvanicama nakon što je prethodno danas u Skupštini položio zakletvu.

Poručio je da se nikad više ne sme dozvoliti da se bilo ko oseća obespravljeno, preneli su podgorički mediji.

"Nikad više ne smemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredeljenja bude uskraćen za uspeh u životu. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vredan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča, za koju želim da postane priča svih nas. Zato su večeras sa nama i brojni univerzitetski profesori, lekari, kulturni stvaraoci, sportisti, predstavnici medija i NVO, koji su u prethodnom periodu dali veliki doprinos društvenim promenama u Crnoj Gori, na čemu im svi dugujemo veliku zahvalnost", istakao je Milatović.

Kako prenosi Tanjug, ukazao je na važnost obrazovanja na budućnost crnogorskog društva, rekavši da je zato pozvao najbolje studente.

"Podele u društvu, koje svoju genezu nalaze u decenijama dalekim događajima u prošlosti, odvraćaju pažnju svih nas sa krucijalnih tema. Neretko su te podele izazivane i izazivaju se veštački, često sa namerom da se prikrije višedecenijsko rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnih bogatstava, na račun javnog interesa. Umesto da iznova vodimo davno završene bitke, vreme je da izađemo iz busija i okupimo se oko onoga što je zajednički imenitelj svih nas - a to je ljubav. Ljubav prema Crnoj Gori i želja za uređenom zemljom i boljim životom", dodao je Milatović.

Milatović je rekao da su gosti iz inostranstva dolaskom na svečanost pokazali visok nivo uvažavanja Crne Gore, "kako i dolikuje istinskim prijateljima".

"Zato ću se iskreno i predano zalagati za razvoj dobrosusedskih odnosa, jer zajedno možemo mnogo bolje i više. Evropska perspektiva je zajednički imenitelj našeg spoljnopolitičkog kursa i vrednosni orijentir ka kome se moramo još brže kretati. Zato će Crna Gora biti pouzdan i kredibilan partner svima, a ja lično najdobronamerniji sagovornik i prijatelj predsednicima država, u regionu i šire", dodao je novi crnogorski predsednik.

Milatović je rekao da će njegovati politiku mira, podržavati i pokretati inicijative "od zajedničkog interesa za sve nas, duboko verujući da je svet u kojem živimo baš onakav kakvim ga i sami stvaramo."

Milatović je rekao da je današnji događaj istorijski za Crnu Goru i njen razvojni put ka demokratskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava.

Milatović je upriličio, sa suprugom Milenom, svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika, nakon što današnjim polaganjem zakletve u Skupštini postao novi predsednik Crne Gore.

Svečanosti je pored brojnih zvanica iz regiona i sveta, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

image