Svet

Maloletnik u Ukrajini osuđen na 10 godina zatvora zbog saradnje sa ruskim vojnicima

Dečko je u pritvoru bio podvrgnut psihičkom i fizičkom nasilju, ali nije oklevetao druge, prenose mediji
Maloletnik u Ukrajini osuđen na 10 godina zatvora zbog saradnje sa ruskim vojnicimawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Sedamnaestogodišnji mladić osuđen je na deset godina zatvora zbog pomaganja ruskim snagama prilikom operacije zauzimanja Bahmuta, javljaju mediji.

Momak je optužen za pomaganje protivničkoj strani i akcije usmerene protiv Oružanih snaga Ukrajine, odnosno, za odavanje "nekih informacija", kako su to saopštili iz ruske kancelarije Komiteta za zaštitu ljudskih prava UN-a. 

Tokom istrage, dečaka su fizički i psihički maltretirali, ali je momak ipak uspeo da odoli pritiscima te nije oklevetao druge osobe.

"Sud nije uzeo u obzir ni pozitivne strane osuđenog, ni to što do sada nije bio osuđivan, kao ni njegove probleme sa zdravljem koji su se pojavili dok je bio u pritvoru. Osudili su ga surovo na maksimalnu kaznu za maloletna lica".

Iz ruske kancelarije pomenutog komiteta dodaju da su za slične radnje optuženi barem još jedan momak i devojka i navode da se u Ukrajini u pritvoru danas nalazi više stotina ljudi, uključujući i sveštenike, zbog navodne saradnje sa Oružanim snagama Rusije.

image