Svet

Američki mediji: Avioni F-16 mogu da pretrpe značajne gubitke, još ako padnu u ruske ruke

U Sjedinjenim Državama ovaj lovac će i ubuduće činiti kičmu ratnog vazduhoplovstva, a nastaviće se i sa izvozom njegove modernizovane varijante
Američki mediji: Avioni F-16 mogu da pretrpe značajne gubitke, još ako padnu u ruske ruke© Tanjug/John Locher/Las Vegas Review-Journal via AP

Američki borbeni avioni F-16 mogli bi da pretrpe značajne gubitke u Ukrajini, kao rezultat ruskih udara na njihove aerodrome ili vazdušnih borbi, što bi bio veliki udarac za reputaciju tog aviona, objavio je američki magazin "Militari voč".

U članku se navodi da najverovatnije ključni razlog različitih pozicija Amerike i Evrope u vezi sa slanjem aviona F-16 Ukrajini ležu u tome što će u Sjedinjenim Državama ovaj lovac i ubuduće činiti kičmu ratnog vazduhoplovstva, ali i zato što će nastaviti da izvoze njegove modernizovane varijante za izvoz koje koštaju i po nekoliko stotina miliona dolara.

"U slučaju da F-16 budu raspoređeni u Ukrajini, ne samo da postoji mogućnost da lovac ili njegova tehnologija dospeju u ruske ruke, što se već desilo s brojnom zapadnom vojnom opremom, već je realno da će pretrpeti značajne gubitke kako u udarima po ukrajinskim aerodromima, tako i u borbama vazduh-vazduh, što bi znatno narušilo reputaciju F-16", piše "Militari voč" .

En-Bi-Si je prethodno objavio da SAD i njihovi saveznici planiraju da Ukrajini obezbede borbene avione F-16, dok je američki predsednik Džozef Bajden rekao liderima G7 u Hirošimi da Vašington podržava međunarodne napore za obuku ukrajinskih pilota za moderne borbene avione, uključujući F-16.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je od predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog dobio "izričito uveravanje" da neće koristiti borbene avione F-16 koje će obezbediti Zapad za ulazak na rusku teritoriju.

Bajden je rekao da bi ratni avioni F-16, međutim, mogli biti korišćeni gde god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine, preneo je Rojters.

image