Srbija i Balkan

Milatović: Dobri odnosi sa Srbijom dragoceni, pitanje ambasadora uskoro

Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, uz Evropsku uniju i NATO, jedan su od tri ključna stuba spoljne politike Crne Gore, ističe novi predsednik Crne Gore
Milatović: Dobri odnosi sa Srbijom dragoceni, pitanje ambasadora uskoro© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović je rekao da su kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom dragoceni i da će po preuzimanju dužnosti krenuti u intenzivnu spoljno-političku kampanju, u okviru koje ima nameru da dodatno pozicionira Crnu Goru kao pouzdanog partnera, dobrog suseda i buduću članicu EU.

"Imajući u vidu da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja, uz Evropsku uniju i NATO, jedan od tri ključna stuba spoljne politike Crne Gore, posebnu pažnju poklanjamo saradnji sa svim susedima u regionu. Dobri, kvalitetni i sadržajni odnosi sa Srbijom su dragoceni i očekujem da oni nakon različitih faza, koje su nadam se iza nas, novim projektima i sadržajem dobiju novi zamah, rekao je Milatović podgoričkim "Vijestima".

Milatović je istakao da očekuje da će se rešiti problem ambasadora Srbije u Crnoj Gori i da će se imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratiti na određeni nivo.

"Očekujem da imenovanjem novih ambasadora u Podgorici i Beogradu stepen diplomatskog predstavljanja vratimo na odgovarajući nivo, kako bi u drugačijim političkim okolnostima diplomatski predstavnici mogli da budu neupitna tačka povezivanja, spajanja i saglasja, odnosno kvalitetna spona dve države, promovišući ono što su zajednički interesi za dobrobit građana i Crne Gore i Srbije", navodi Milatović.

Povodom pokretanja postupka Ustavnog suda Crne Gore o oceni ustavnosti izmena Zakona o predsedniku, Milatović je rekao da se nada da će ta institucija efikasno i brzo doneti odluku o ovom pitanju.

"Poštujući u potpunosti načelo podele vlasti, apelujem na sudije da uzmu u obzir da ovo pitanje utiče na najvažnije političke procese u državi, poput formiranja vlade i da stoga ne sme biti nedoumica, posebno u svetlu predstojećeg izbornog procesa. Kao predsednik sam u obavezi da poštujem Ustav i zakone koji su na snazi, a hipotetičke situacije do kojih bi moglo doći ne bih komentarisao" kaže Milatović.

Predsednik Crne Gore je prokomentarisao poziv za posao koji je uputio na društvenim mrežama i naglasio da je primio 1.200 biografija najrazličitijih profesionalnih profila.

"Moji bliski saradnici, a i ja lično, do sada smo pogledali većinu dostavljenih biografija, a nadam se da ćemo narednih dana uspeti da završimo taj posao i pozovemo neke od kandidata na razgovor", naveo je Milatović.

Govoreći o pokretu "Evropa sad" Milatović je potvrdio da neće podneti ostavku na partijske funkcije i istakao da taj pokret predstavlja dominantnu političku snagu u Crnoj Gori koja će u narednom periodu biti stožer državne politike a da će on tome doprinositi u meri u kojoj se to neće odražavati na vršenje predsedničke funkcije, koju smatra neprikosnovenim prioritetom svog budućeg delovanja.

"To znači da neću ponavljati ranije prakse zloupotrebe funkcije predsednika i budite sigurni da ću u svakoj situaciji državni interes staviti ispred partijskog", obećao je novi predsednik Crne Gore.

image