Sport

Kralj je mrtav, živeo kralj – Real je opet šampion Evrope!

Pogotkom Serhija Ljulja na tri sekunde do kraja finala Fajnal-fora košarkaši Real Madrida ponovo su pokorili Evropu
Kralj je mrtav, živeo kralj – Real je opet šampion Evrope!© Real Madrid Basket

"Kraljevski klub" je od otpisanog došao do trona i pobedom nad Olimpijakosom u finalu osvojio 11. titulu u Evroligi.

Real je u poslednjoj utakmici u sezoni savladao crveno-bele rezultatom 79:78, a heroj je bio Serhio Ljulj.

Veteran u redovima "los blankosa" nije imao dobro veče, ali se pojavio kada je to bilo najpotrebnije. Pogodak visokim lukom jedini mu je u finalnoj utakmici, a ne treba zaboraviti ni njegov doprinos u četvrtfinalnoj seriji protiv Partizana.

Ljulj je u finišu druge utakmice sa crno-belima snažnim faulom pokrenuo haos koji je probudio njegove saigrače i preokrenuo sezonu.

Na kraju, Real je vratio titulu u svoje vitrine i sa 11 pehara povećao sopstveni rekord.

U "Žalgirio areni" je viđeno fantastično prvo poluvreme, koje je sa dve trojke otvorio Ajzea Kenan.

Olimpijakos je mnogo bolje započeo finale, delom i zbog toga što je imao ogromnu podršku sa tribina. Činilo se kao da crveno-beli igraju na domaćem terenu u Pireju, pošto je 8.000 njihovih navijača kupilo karte za najvažniju utakmicu u sezoni.

Sredinom prve deonice Kenanu se pridružio Saša Vezenkov – MVP najjačeg evropskog takmičenja počeo je da pogađa i prednost Olimpijakosa je rasla.

Imali su izabranici Jorgosa Barcokasa +12 sredinom prvog dela igre (24:12), ali je Real uhvatio priključak u finišu uvodne četvrtine.

Edi Tavares je uspostavio standardnu dominaciju u reketu, a čovek koji je povukao Madriđane bio je Mario Hezonja.

Hrvat je brzo došao do dvocifrenog broja poena, a kada su mu se saigrači pridružili, iskoristili su "momentum" da preokrenu u drugoj deonici.

Mogao je i "kraljevski klub" da se odlepi pri rezultatu 40:45, Olimpijakos je to sprečio i na pauzu su dve ekipe otišle u potpunom egalu (45:45).

U nastavku je ponovo Oli bio taj koji je diktirao, ali kada god je trebalo da se odlepi, ponestajalo je opcija u napadu. Činilo se da bi Vezenkov mogao da prelomi susret, posebno nakon trojke sa skoro 10 metara početkom odlučujuće četvrtine.

Međutim, to se nije desilo zbog određenih gluposti koje su crveno-beli pravili u završnici, posebno u režiji onih najiskusnijih kakav je Kostas Slukas.

Grčki klub je u poslednji minut ušao sa četiri poena prednosti, šest je imao na tri minuta do kraja, ali ni to nije bilo dovoljno. 

Prvo je Rodrigez trojkom vratio nadu, usledio je promašaj Fala, a onda i završnica Ljulja na već opisan način.

Završio je najbolji bugarski košarkaš svih vremena ovaj meč sa 29 poena (9/13 iz igre) i 9 skokova, uz 4 asistencije. Pratio ga je raspoloženi Ajzea Kenan sa 21 poenom.

Njih dvojicu pratio je Šakil Mekisik sa 14 poena, a utisak je da na svom nivou nije bio Kostas Slukas, čovek koji je na tri sekunde do kraja mogao Olimpijakosu da donese titulu.

Promašio je sa poludistance iz relativno teške pozicije, a duel je završio sa šest poena (2/7 iz igre).

Kod Reala je najefikasniji bio Serhio Rodrigez sa 15 poena (6/11 iz igre), a 13 poena i 10 skokova imao je Valter Tavares.

Mario Hezonja je bio odličan u prvom poluvremenu, a meč je okončao sa 12 poena (4/11 iz igre), a junak iz senke za Špance bio je Francuz Fabijan Kozer sa 11 poena (4/6 iz igre).

U meču za treće mesto Monako je savladao Barselonu rezultatom 78:66.

  • 21. maj 2023 • 20:52

    20:52

    Kraj utakmice! Real je opet šampion Evrope!

    Kraaaaaj! Real je "oteo" titulu Olimpijakosu i osvojio Evroligu! Heroj je bio Serhio Ljulj koji je tri sekunde do kraja pogodio za konačnih 79:78.

  • 20:47

    39' Još nije gotovo – Rodrigez vratio Real!

    Trojka Serhija Rodrigeza na 40 sekundi do kraja za 78:77. Potom je Fal promašio, a "kraljevski klub" dobio napad za pobedu. Posle faula, ostalo je još 12 sekundi za Real.

  • 20:41

    37' Real propustio dve velike prilike

    Ušla je malo nervoza i među košarkaše Olimpijakosa kako se kraj približava. Zbunili su se u dva navrata u napadu, ali je Real propustio dve velike prilike. Prvo je Rodrigez posle ukradene lopte napravio korake, a onda je Hezonja tražio faul i promašio zicer. Posle tehničke Matea, poena Kenana sa penala, na semaforu je pisalo 76:70.

  • 20:33

    34' Olimpijakos u naletu, Real posustaje

    Više ni napadi preko Tavaresa nisu "sigurica". Fal je odigrao odličnu odbranu i naterao ga na korake. Potom je Slukas fauliran pri šutu, a nakon jednog pogođenog slobodnog bacanja rezultat je 71:64.

  • 20:29

    32' Vezenkooooov!

    I dalje je Olimpijakos u blagoj prednosti. Real je u zaostatku, ali je posle poena na obe strane, usledio "bodež" Vezenkova. Bugarin je pogodio sa više od devet metara za 68:61.

  • 20:24

    Kraj treće četvrtine: Olimpijakos – Real Madrid 63:59
  • 20:14

    25' "Gori" arena, Olimpijakos se budi

    Vezenkov je promašio nekoliko otvorenih šuteva, ali je Kenan nastavio da dominira i pogađa kada je to najpotrebnije. Ima već 18 poena, podigao je navijače na noge i Olimpijakos vodi 57:52.

  • 20:09

    23' Nastavljena velika borba Olimpijakosa i Reala

    Kako je počelo prvo, tako je počelo i drugo poluvreme – trojkama na obe strane. Ajzea Kenan je pogodio svoju četvrtu, a velika borba nastavljena je na parketu "Žalgirio arene". Rezultat je 50:50.

  • 20:03

    21' Počela treća četvrtina

    Vratili su se timovi sa pauze, počelo je drugo poluvreme. Rezultat je 45:45.

  • 19:48

    Kraj druge četvrtine: Olimpijakos – Real Madrid 45:45
image