Rusija

Peskov: Uprkos naporima Gutereša, određene zapadne zemlje ne sarađuju

Nekonstruktivan stav Zapada otežava implementaciju ruskog dela Crnomorske inicijative, ali se kontakti nastavljaju, kazao je portparol Kremlja
Peskov: Uprkos naporima Gutereša, određene zapadne zemlje ne sarađujuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji se zalaže da se ispune uslovi ruskog dela Sporazuma o žitu, ne nailazi na saradnju sa zapadnim zemaljama, što otežava proces, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovakvi postupci zapadnih zemalja jasno pokazuju da se Gutereš, i pored svih napora, suočava sa nekonstruktivnim stavom nekih zapadnih zemalja. To otežava implementaciju ruskog dela Crnomorske inicijative. Ali, kontakti se nastavljaju, i još će ih biti, jer je ugovor produžen za dva meseca", rekao je Peskov komentarišući stav EU koja ne planira da ponovo poveže ruske banke na sistem SVIFT, iako je to jedan od uslova.

Prehrambeni sporazum, kojim se reguliše izvoz ukrajinskog žita, kao i ruske hrane i đubriva crnomorskim lukama, potpisan je 22. jula prošle godine u Istanbulu. Sporazum su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Ujedinjenih nacija i Turske.

Rusija je u više navrata ukazivala na to da zapadne zemlje otežavaju ispunjavanje ruskog dela sporazuma, kao i da veći deo ukrajinskog žita ne ide u najsiromašnije zemlje, kojima je najpotrebnije, nego u zemlje EU.

Sve što može da doprinese povećanju efikasnosti rada UN izuzetno je važno, ali sve reforme moraju biti proizvod opšteg konsenzusa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Premijer Indije Narendra Modi pozvao je na zasedanju G7 u Hirošimi da se Ujedinjene nacije reformišu jer ta međunarodna organizacija u ovom trenutku ne odražava realno stanje u svetu.

"Reforma Ujedinjenih nacija je tema koja se razmatra godinama, mnoge države postavljaju to pitanje. Sve što može da doprinese povećanju efikasnosti rada Ujedinjenih nacija izuzetno je važno. A bilo kakva rešenja na tom putu moraju biti proizvod opšteg konsenzusa", ponovio je Peskov pred novinarima.

image