Rusija

Poljaci žele ratnu odštetu: Zaharova ih podsetila na doprinos SSSR-a u oslobođenju Varšave

Podsećam neobrazovane na doprinos SSSR-a u oslobađanju Varšave od nacista i obnavljanju poljske države posle Drugog svetskog rata, rekla je Zaharova
Poljaci žele ratnu odštetu: Zaharova ih podsetila na doprinos SSSR-a u oslobođenju Varšavewww.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjave zamenika ministra spoljnih poslova Poljske Arkadijuša Muljarčika, koji je rekao da je Poljska počela da obračunava štetu od akcija SSSR-a tokom i posle Drugog svetskog rata.  

"Predlažem da tražimo pola Poljske samo za Susanina. I podsećam neobrazovane na doprinos SSSR-a u oslobađanju Varšave od nacista i obnavljanju poljske države posle Drugog svetskog rata", napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, komentarišući Muljarčikove izjave. 

Ranije su poljske vlasti u više navrata izjavljivale da republika od Nemačke traži da joj plati 1,3 biliona dolara na ime reparacije za štetu koju su joj pričinili nacisti tokom okupacije u Drugom svetskom ratu.

Oleg Tjapkin, direktor trećeg evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, rekao je za RIA Novosti da tvrdnje Poljske za potraživanja prema Rusiji o plaćanju duga za štete Varšave tokom Drugog svetskog rata leže "u oblasti političkih fantazija".

image