Srbija i Balkan

Šta se danas dogodilo u Briselu: Borelj upozorio Srbiju, Dačić prijatno iznenađen

Održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo je sa procesom pristupanja EU, poručio je šef evropske diplomatije. Dačić odgovorio: Ne verujemo u ispravnost sankcija
Šta se danas dogodilo u Briselu: Borelj upozorio Srbiju, Dačić prijatno iznenađen© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE/ nr

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj potvrdio je da se nastavljaju pritisci Zapada da se Srbija pridruži antiruskim sankcijama i prekine bliske odnose s Moskvom kako bi napredovala u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Borelj je održao sastanak sa ministarstvima zemalja Zapadnog Balkana na kome se razgovaralo i o "ruskom uticaju, kojim se pokušava da se kandidati za EU skrenu s puta".

On je naveo da podržava "hrabar i strateški izbor jednog broja država" koje su u potpunosti pristupile spoljnoj politici EU i uvele sankcije Rusiji.

"Takođe smo ukazali i onima koji su još nisu u potpunosti uskladili svoju politiku sa politikom EU ili to uopšte nisu učinili, a posebno Srbiji, da je održavanje bliskih veza sa Rusijom nespojivo sa procesom pristupanja EU i da šteti nacionalnim interesima", rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu, a prenele su "RIA Novosti".

On je poručio i da je brza i potpuna primena svih sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine jedini put ka normalizaciji odnosa.

"Tenzije i obostrane provokacije moraju da se prekinu. Nedostatak konstruktivnosti mora da se ispravi. Biti član EU znači da ste sposobni da sarađujete i delujete kao dobri susedi, da prevazilazite teškoće iz prošlosti", rekao je Borelj.

Dačić: Nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, da tokom tog susreta nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju.

On je dodao da su predstavnici privremenih prištinskih institucija i danas pokazali ekstremističko ponašanje, dodajući da je takvo njihovo ponašanje već postalo dosledno.

"Govorili su o tome da Srbija predstavlja opasnost po mir i stabilnost, da smo mi remetilački faktor, a oni faktor mira i stabilnosti, što deluje, zaista, nestvarno", rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Podsetio je da je pre 10 godina potpisao Briselski sporazum i da ne može da razume da se i posle toliko vremena čuju ekstremističke izjave iz Prištine, a da se ne govori o tome zašto nisu formirali Zajednicu srpskih opština.

"Ono što može da nas raduje je da nije bilo izraženih pritisaka na Srbiju, naprotiv, mislim da su svi ljudi mogli da vide kako izgleda ekstremistička politika koju Priština sprovodi", rekao je Dačić.

Naveo je da je bilo reči o usklađivanju spoljne politike Srbije sa politikom EU, dodajući da im je poručio da treba da budu korektni prema Srbiji.

On je istakao da Srbija nije vrednosno neutralna po pitanju kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodeći da je to pokazala glasanjem za različite rezolucije.

Ministar je objasnio i da se Srbija nije pridružila sankcijama jer ne veruje u ispravnost takvih mera, a takođe rukovodeći se svojim interesima jer je, kako je podsetio, u pitanju teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dačić je poručio i da Srbija neće biti mesto odakle će se kršiti sankcije.

On je istakao da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice EU.

Dačić je, međutim, precizirao da se o konkretnim rokovima ipak nije govorilo.

image