Rusija

Britanski špijuni: Ukrajinu će bombardovati nova elitna jedinica ruske jurišne avijacije

Obaveštajci Velike Britanije najavljuju formiranje jedinice "Štorm" zadužene za misije kopnenih udara, i izveštavaju da Rusi napade unapređuju korišćenjem bespilotnih letelica za nadzor
Britanski špijuni: Ukrajinu će bombardovati nova elitna jedinica ruske jurišne avijacije© Sergey Krivchikov/Transport Photo Images

Ruske snage formiraju elitnu jedinicu avijacije koja će biti zadužena za bombardovanje Ukrajine, pokazali su najnoviji obaveštajni podaci Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema tim navodima, ona će nositi naziv "Štorm" i sastojaće se od aviona "SU-24 fenser" iz sovjetske ere i ruskog borbenog bombardera "SU-34 fulbek", što su letelice koje Rusija već uveliko koristi tokom specijalne vojne operacije.

"Veoma je verovatno da Rusija stvara novu 'elitnu' grupu jurišna avijacije kodnog naziva 'Štorm' koja će delovati na nebu iznad Ukrajine. Jedinica će se verovatno sastojati od najmanje jedne eskadrile jurišnih bombardera 'SU-24 fenser' i 'SU-34 fulbek' i eskadrile jurišnih helikoptera", navodi se u proceni objavljenoj na zvaničnom nalogu Ministarstva odbrane Velike Britanije na Tviteru.

Iako nije precizirano koji će jurišni helikopteri biti uključeni u jedinicu "Štorm", Rusija u napad na ukrajinske položaje uglavnom šalje svoje vojne helikoptere Ka-52, Mi-24 i Mi-28.

Ka-52 je, inače, najnapredniji jurišni helikopter u ruskom arsenalu i može da izvodi protivtenkovske operacije.

Britanske obaveštajne službe dalje procenjuju da izbor borbenih aviona za elitnu avijacijsku jedinicu pokazuje da će ona biti pretežno odgovorna za misije kopnenih udara.

Što, izgleda, špijune zemlje koja je Kijevu poslala rakete sa osiromašenim uranijom, ne čini preterano srećnim.

Modernizacija ruske vojske i stvaranje ove elitne jedinice, za njih je tako, "dokaz" koji ukazuje na "razočaravajuće" performanse ruskih vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) u borbi koja traje. 

"Rusko ministarstvo odbrane se nada da će zaposliti visoko kvalifikovane i motivisane pilote nudeći velikodušne podsticaje za platu i otvaranje novih radnih mesta za bivše pilote", navode Britanci, očigledno ne baš srećni zbog jačanja ruske avijacije.

No, da ne bude kraj njihovim razočarenjima, Rusi su im napravili muku unapređujući i svoju moć i na drugim poljima.

Jer. prema saznanjima tih istih britanskih špijuna, vojska ove države počela je da u svojim raketnim operacijama dubokog udara koristi bespilotne letelice za nadzor.

One imaju zadatak da pomognu ruskim snagama da poboljšaju preciznost udara, i pojačaju svoj učinak na bojnom polju, dajući im, bolji uvid u situaciju na terenu.

Rusi, međutim, ne samo da pokušavaju da igraju "moderno", već i pametno.

Tako izveštaj ukrajinske posmatračke grupe "Militarni", navodi se i da ruska vojska na severoistoku Ukrajine koristi drvene dronove kako bi nasamarili protivvazdušnu odbranu suparničke vojske.

Drveni dronovi, naime, služe kao mamci za odvraćanje i zbunjivanje ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane poput S-300, "patriot", NASAMS, IRIS-T, BUK…

Da su se Britanci "debelo" prešli u svojoj proceni performansa ruske vojske, pokazala je i nedavna studija koju je objavio britanski Kraljevski institut ujedinjenih službi.

U njoj je naglašeno da je ruska vojska uvela značajne promene u svoj pristup sukobu u Ukrajini, što je, kako se ocenjuje, značajna pretnja Kijevu u trenutku dok se ukrajinske vlasti pripremaju za veliku kontraofanzivu.

"Studija dovodi u pitanje široko rasprostranjene percepcije slabosti ruske vojske, sugerišući da su takve percepcije možda zastarele ili pogrešno shvaćene", navodi "Jurejža tajms".

Nik Rejnolds, jedan od autora izveštaja, osporava ideju da je ruska vojska iscrpljena sila. On naglašava rasprostranjenost propagande na društvenim medijima, pozivajući na objektivniju i uravnoteženiju procenu. 

Rejnolds ističe da su postavljena očekivanja za Ukrajinu nerealno visoka. 

Izveštaj, naime, naglašava važnost razumevanja da pristup Rusije prema Ukrajini  i članicama NATO-a, evoluira pošto Moskva predstavlja sve dinamičnijeg protivnika. 

image