Svet

Peking: Ako je Kina pretnja, šta su onda neke od članica G7?

Hua Čunjin je istakla da je u sadašnjoj fazi Kina "motor broj jedan svetske ekonomije" i da više doprinosi svetskom rastu nego sve članice G7 zajedno
Peking: Ako je Kina pretnja, šta su onda neke od članica G7?© AP Photo/Mark Schiefelbein

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin kritički se osvrnula na izjave učesnika samita G7 održanog u Hirošimi, po kojima je politika Kine pretnja miru i bezbednosti na globalnom nivou.

"Neke članice G7 nazvale su Kinu najvećom pretnjom globalnoj bezbednosti i prosperitetu. Da li ste ozbiljni?", napisala je ona na društvenim mrežama.

"Ako je Kina pretnja, šta su onda neke od članica G7 koje započinju ratove sa suverenim državama, ruše legitimne strane vlade, povlače se iz multilateralnih sporazuma i teraju druge zemlje da prekinu lance snabdevanja", zapitala je kineska zvaničnica.

Hua je istakla da je u sadašnjoj fazi Kina "motor broj jedan svetske ekonomije", da više doprinosi svetskom rastu nego sve članice G7 zajedno, da održava trgovinske i ekonomske odnose sa više od 140 zemalja sveta i da je druga po doprinosima u finansiranju mirovnih operacija UN, prenosi Interfaks.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong, u ponedeljak je pozvao japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija na razgovor da bi mu uručio protest zbog pitanja u vezi sa Kinom, koja su razmatrana na samitu Grupe sedam u Hirošimi tokom vikenda.

Lideri G7 na trodnevnom samitu izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su naveli, rastućih tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang.

image