Ekonomija

Industrijska proizvodnja u evrozoni pada najbržim tempom od pandemije

Industrijski indeks PMI za maj pao na najniži nivo u proteklih 36 meseci
Industrijska proizvodnja u evrozoni pada najbržim tempom od pandemijeGetty © Scott Olson / Staff

Industrijska proizvodnja u evrozoni smanjila se ovog meseca najbržim tempom od kada je pandemija zatvorila fabrike pre tri godine, preteći da ugrozi zamah uslužnog sektora.

Indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 44,6 u maju još niže ispod nivoa od 50 koji ukazuje na kontrakciju, pokazuju podaci analitičarske kuće "Es end Pi global". Sličan pokazatelj usluga je takođe pao, iako njegovo očitavanje od 55,9 i dalje signalizira jačanje ovog sektora, objašnjava "Blumberg".

Slab učinak nemačke proizvodnje, motora evropske ekonomije, ima sve veći uticaj na širi region. A, iako postoje neki znaci oporavka, mnogi sumnjaju da će evrozona uspeti da ostvari rast od čak 0,4 odsto po kvartalu prikazan u prognozama Evropske komisije objavljenim prošle nedelje.

"BDP će verovatno porasti u drugom tromesečju zahvaljujući zdravom stanju u sektoru usluga", rekao je Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke. "Međutim, proizvodni sektor snažno koči zamah privrede u celini. Nemačke kompanije iz ovog sektora posebno koče."

Podaci su ranije pokazali slične trendove u Francuskoj i Nemačkoj, dok je japanska proizvodnja skočila. U SAD i Velikoj Britaniji, predviđa se da će aktivnost usporiti, ali će ostati na teritoriji širenja.

image