Rusija

Peskov: SVO se nastavlja kako bi se sprečili upadi ukrajinskih diverzanata

Snabdevanje Kijeva oružjem sa Zapada, uključujući avione F-16, ne može da suštinski promeni situaciju, kazao je portparol Kremlja
Peskov: SVO se nastavlja kako bi se sprečili upadi ukrajinskih diverzanatawww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, govoreći o upadu ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u Belgorodskoj oblasti, da se Specijalna vojna operacija (SVO) nastavlja kako bi se sprečilo da se tako nešto desi u budućnosti, prenose "RIA Novosti".

"Ovi prodori su u toku, a u toku je i Specijalna vojna operacija kako bi se sprečila takva dešavanja u budućnosti", kazao je Peskov.

Podsetimo, ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa juče je ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, nakon čega je u regionu uveden pravni režim protivterorističke operacije. Osam civila je povređeno, ali nije bilo poginulih.

Zapad, naoružavajući Ukrajinu, sve više uključen u sukob

Peskov je dodao da snabdevanje Kijeva oružjem sa Zapada, uključujući avione F-16, ne može da suštinski promeni situaciju.

"Zapadne zemlje, koje isporučuju oružje Ukrajini, sve su više uključene u sukob. Snabdevanje Kijeva oružjem sa Zapada, uključujući avione F-16, ne može da suštinski promeni situaciju na frontu", kazao je.

List "Politiko", pozivajući se na izvor iz Pentagona, ranije je pisao da se američko ministarstvo odbrane ne protivi da druge zemlje isporuče avione F-16 Ukrajini. Međutim, kako se navodi, takva odluka o transferu boraca još nije doneta, Pentagon je više puta dovodio u pitanje potrebu Ukrajine za njima u trenutnoj fazi sukoba. 

U Ukrajini se, kako je objavio list, pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, nadaju da će sa Zapada stići do 50 lovaca F-16, a da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski želeo da tema borbenih aviona bude u centru pažnje samita G7 u Japanu i samita NATO u Litvaniji.

image