Svet

Orban: Evropa da zaključi bezbednosni sporazum sa Rusijom

Namera EU da uvede 11. paket antiruskih sankcija je suprotna zdravom razumu, pošto je prethodnih deset pokušaja već propalo, kazao je mađarski premijer
Orban: Evropa da zaključi bezbednosni sporazum sa RusijomGetty © Photo by Omar Marques/Getty Images

Brisel mora da zaključi sporazum sa Moskvom o budućnosti evropske bezbednosti, poručio je mađarski premijer Viktor Orban, prenose "RIA Novosti".

"Naravno, sa Moskvom treba da potpišemo sporazum o budućnosti evropske bezbednosti", kazao je Orban, govoreći na ekonomskom forumu u Kataru.

Mađarski premijer je takođe istakao da postoje dva pristupa tome kako će izgledati budućnost u Evropskoj uniji.

Prema jednom, u Briselu žele da stvore "sjedinjene evropske države", dok se brojne zemlje, uključujući Mađarsku, zalažu za proširenje nacionalnih nadležnosti zemalja članica.

Orban je ranije izjavio da zemlje Evrope "kao mesečari na krovu" stalno balansiraju na ivici rata s Rusijom.

Prethodno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da je svom kolegi Sergeju Lavrovu i šefu kabineta ukrajinskog predsednika Andriju Jermaku ponudio "mesto za mirovne pregovore u bilo kom trenutku". 

Sijarto je istakao da se "trenutni evropski i transatlantski kontekst" ne razvija u korist mira.

Namera EU da uvede 11. paket sankcija suprotnom zdravom razumu

Orban je kazao da je namera EU da uvede jedanaesti paket antiruskih sankcija suprotna zdravom razumu, pošto je prethodnih deset pokušaja već propalo.

"Ako nešto uradite deset puta, na primer, uvedete pakete sankcija, a to ne funkcioniše, nema razloga da to uradite 11. put i ponovite sve to, nadajući se da će rezultat biti drugačiji. Ovo je suprotno zdravom razumu. Politika sankcija EU po nama jednostavno ne funkcioniše", naveo je.

Orban je ranije kazao da je Mađarska prva u Evropi pokrenula nacionalne konsultacije, kako bi saznala mišljenje građana o sankcijama EU protiv Rusije. On je pozvao sve građane zemlje da se izjasne tokom nacionalnih konsultacija i tako "stave tačku" na poskupljenje energenata izazvano sankcijama koje je Brisel "uveo zemljama EU" . 

Prema njegovim rečima, cene u Evropi bi za nekoliko dana pale za polovinu ako bi EU promenila politiku sankcija. Skoro 1,4 miliona od deset miliona ljudi u zemlji učestvovalo je u konsultacijama. Mađarska vlada je saopštila da je u proseku 97 odsto učesnika konsultacija "odbacilo sankcije koje nanose ozbiljnu štetu".

image