Ekonomija

Katar i Saudijska Arabija upozoravaju Evropu: Najgore tek dolazi

Evropu ove godine spasila topla zima i usporavanje ekonomije, to neće biti slučaj u budućnosti, kažu veliki izvoznici nafte
Katar i Saudijska Arabija upozoravaju Evropu: Najgore tek dolaziGetty © David McNew / Staff

Katarski ministar energetike upozorio je da "najgore tek dolazi", kada je reč o nestašici nafte i gasa u Evropi, rekavši da je topla zima pomogla da se izbegnu veće poteškoće poslednjih meseci.

Sad al-Kabi i njegov saudijski kolega princ Abdulaziz bin Salman rekli su da manjak ulaganja u naftu i gas, dok svet pokušava da pređe na čistija goriva, kako bi sprečio globalno zagrevanje, rizikuje da izazove energetsku krizu, prenosi agencija Frans pres.

"Jedina stvar koja je spasila čovečanstvo i Evropu ove godine bila je topla zima i usporavanje ekonomije", rekao je katarski ministar. "Ako ekonomija ponovo počne da se budi (2024) i imate prosečnu zimu, mislim da najgore tek dolazi."

Nakon što je Evropa uvela sankcije Moskvi i odlučila da smanji oslanjanje na ruske energente došlo je do energetske krize, koja je prevaziđena zahvaljujući zimi koja je bila blaža nego inače.

Ali, Kabi i princ Abdulaziz iz Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte, upozoravaju da će budućnost biti problematična.

"Ako (evropski lideri imaju) ispravan plan i sednu sa proizvođačima, a naftne i gasne kompanije ne budu demonizovane, shvatiće realnost i imaćemo razumno rešenje“, rekao je Kabi.

Saudijski princ Abdulaziz je takođe rekao da je Evropa "spasena Božjim darom" prošle zime, a da je globalna energetska bezbednost ugrožena.

"Energetska bezbednost je sputana. Ponestaje nam kapaciteta, jer zemlje ne ulažu ni u naftu, ni u gas", rekao je on, rugajući se nastojanju za čistijim gorivima, uključujući zeleni vodonik, koji se proizvodi korišćenjem obnovljive energije.

"Ljudi idu okolo i pričaju o plavom, zelenom, ljubičastom, ružičastom vodoniku, ali u krajnjoj analizi, ko će biti kupac? Kolika bi bila cena vodonika? Ne govorimo o nafti, ne govorimo o gasu. Govorimo o takozvanom najčistijem, najzelenijem gorivu budućnosti. Pa ipak, nemate kupce", rekao je Abdulaziz.

image