Rusija

Moskva uzvraća udarac: Zabrana transporta za poljske prevoznike

Poljska će, nakon što ova odluka stupi na snagu, izgubiti oko 8,5 milijardi evra prihoda dobijenih od Rusije, precizirao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin
Moskva uzvraća udarac: Zabrana transporta za poljske prevoznikeGetty © Dan Kitwood / Staff

Državna duma je na plenarnoj sednici usvojila predlog veća da poljskim prevoznicima zabrani transport kroz Rusiju, navodi se u dokumentu objavljenom u elektronskoj bazi podataka Dume.

"Poslanici predlažu da izmene i dopune uredbe vlade od 30. septembra 2022. Predlog predviđa da se poljskim drumskim prevoznicima zabrani transport kroz teritoriju Rusije", navodi se u dokumentu.

Međutim, poslanici ostavljaju mogućnost da se poljski kamioni kreću od granice do najbližih carinskih terminala kako bi "prikačili prikolice ili poluprikolice" ili kako bi pretovarili robu u vozila ruskih transportnih prevoznika.

Predlaže se da troškovi goriva za poljske kompanije budu na nivou cena u Evropskoj uniji.

Kako je precizirao predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, nakon što odluka stupi na snagu, Poljska će izgubiti oko 8,5 milijardi evra prihoda dobijenih od Rusije.

"Rukovodstvo Poljske mora da odgovara za rušenje spomenika našim vojnicima i oficirima, i rusofobičnu politiku, a počeće od obrazloženja svojih postupaka zbog kojih će više od 20.000 vozača da ostane bez posla, a oko 2.000 poljskih prevoznika će bankrotirati", naglasio je on.

U odnosima dve države mnogo toga može da se oprosti, osim kada se pogazi sećanje na vojnike i oficire koji više nisu u stanju da se zauzmu za sebe, naglasio je Volodin.

Komentarišući izveštaje da je Varšava počela da računa "štetu" koju joj je SSSR naneo tokom Drugog svetskog rata, Volodin je predložio da Poljska vrati deo svojih teritorija zemljama kojima su pripadale pre potpisivanja primirja.

"Poljska bi morala da se seti zahvaljujući kojoj državi i kom narodu ona danas postoji. Ako im nešto ne odgovara, neka lepo vrate deo svojih teritorija onim zemljama koje su im te teritorije i dale nakon Drugog svetskog rata, zahvaljujući odlukama Sovjetskog Saveza", naglasio je ruski zvaničnik.

image