Rusija

Medvedev: Zapad greši, nuklearna apokalipsa moguća

SAD bi trebalo da kompenzuju Rusiji sredstva uložena u taj projekat, kao i da plate obnovu Bahmuta, Marijupolja i drugih mesta koja su razorena zahvaljujući američkoj podršci
Medvedev: Zapad greši, nuklearna apokalipsa mogućaGetty © Pool

Zapad ne želi mir, želi rat, konfrontaciju, a ne saradnju, izjavio je danas za rusku redakciju RT Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

On je istakao da za sada nema nade za nekakav dijalog, te da je sve ono što je rađeno pre, dok je on još bio predsednik Rusije, a što se tiče saradnje sa zapadnim kolegama, zapravo, protraćeno vreme. 

"Nemamo sa kim da razgovaramo", objasnio je.

Medvedev je dodao da se Zapad neodgovorno ponaša, odnosno, da ne obraća pažnju na potencijalnu "nuklearnu apokalipsu" do koje može doći ukoliko konflikt eskalira.

"Da ih takav scenario brine, NATO ne bi davao tako opasno oružje ukrajinskom režimu, ali oni greše ako misle da do toga ne može doći. Ukoliko se to desi, odgovornost će u potpunosti biti na Severnoatlantskoj alijansi", istakao je. 

Upitan da li je tačka nepovrata već pređena kada su u pitanju odnosi Moskve i Zapada, Medvedev je rekao da "to niko ne zna", zbog čega je cela situacija tako opasna:

"Čim isporuče neko oružje, oni zatim govore: Hajde, isporučite i ovo. Radi se o raketama dugog dometa ili sada, evo, avionima. I kao navodno će sve biti u redu. Ništa neće biti u redu. Ali mi ćemo se i sa tim izboriti. Samo, koristiće se sve opasnije razorno oružje".

Ponovio je da je glavni cilj SAD u ukrajinskom konfliktu "uništenje Ruske Federacije" ili barem "njeno ograničenje".

"Isto žele i kada je u pitanju Kina", rekao je Medvedev i dodao da Kremlj neće dopustiti da Rusija bude uništena.

On se osvrnuo i na situaciju sa Severnim tokom, rekavši da SAD treba da kompenzuju Rusiji sredstva koja su bila uložena u taj projekat, ali ne samo to.

Amerikanci bi trebalo da plate obnovu Bahmuta, Marijupolja i drugih mesta koja su razorena zahvaljujući američkoj podršci i njihovom novcu.

image