Svet

Moskva: Krivični postupak protiv Sandu zbog pretnje hapšenjem Putina

Sandu je ranije rekla da će ruski predsednik Vladimir Putin biti uhapšen ako odluči da dođe u Moldaviju, u skladu sa odlukom Međunarodnog krivičnog suda (MKS), čiju nadležnost Rusija ne priznaje
Moskva: Krivični postupak protiv Sandu zbog pretnje hapšenjem Putinawww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Istražni komitet Ruske Federacije može da pokrene krivični postupak protiv predsednice Moldavije Maje Sandu i stavi na međunarodnu poternicu zbog pretnje hapšenjem Vladimira Putina, izjavio je Vladimir Džabarov, prvi zamenik direktora međunarodnog komiteta Saveta Federacije.

Sandu je ranije rekla da će ruski predsednik Vladimir Putin biti uhapšen ako odluči da dođe u Moldaviju, u skladu sa odlukom Međunarodnog krivičnog suda (MKS), čiju nadležnost Rusija ne priznaje.

"Izgleda da državljanki Rumunije, gospođi Maji Sandu, koja je na funkciji predsednika Moldavije, nešto nije u redu sa glavom. Istražni komitet Ruske Federacije ima sve razloge da pokrene krivični postupak protiv Sandu zbog pretnje hapšenjem predsedniku Rusije i da je stavi na poternicu", napisao je Džabarov na Telegramu. 

"Može samo da sanja da šef velike Rusije dođe u njenu zemlju, čija ekonomija i blagostanje u potpunosti zavise od Moskve", zaključio je on.

Prema rečima pres-sekretara ruskog lidera Dmitrija Peskova, MKS je postao marioneta u rukama kolektivnog Zapada. Moskva ne priznaje njegovu nadležnost, a bilo koja njegova odluka je ništavna sa stanovišta zakona.

image