Svet

U EU bez dogovora oko nove vojne pomoći Ukrajini

Nadam se da ćemo prevazići sve probleme kako bismo što pre utvrdili novi paket pomoći, poručuju i Brisela
U EU bez dogovora oko nove vojne pomoći Ukrajiniwww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Ministri odbrane zemalja članica Evropske unije nisu uspeli da se dogovore oko iznosa nove vojne pomoći Ukrajini, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Kako je rekao danas Borelj, Unija je do sada Kijevu već pružila pomoć u iznosu od 65 milijardi evra i i dalje planira da ostane svetski lider kada je u pitanju pomoć Ukrajini. 

"Već smo predložili osmi paket pomoći u iznosu od 500 miliona evra, o čemu nastavljamo da pregovaramo. Nadam se da ćemo prevazići sve probleme kako bismo utvrdili pomoć početkom ove nedelje. Sada nismo postigli konsenzus po ovom pitanju", rekao je on. 

Novi paket vojne pomoći Kijevu tema je oko koje su se juče u Briselu "sukobili" ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto i šef nemačke diplomatije Analena Berbok. 

Sijarto je poručio da se Mađarska protivi izdvajanju dodatnih 500 miliona evra iz budžeta Evropskog fonda za mir za potrebe Kijeva sve dok se mađarska OTP banka nalazi na ukrajinskoj listi "sponzora rata". Kao takva, Mađarska ima pravo veta i može ometati dalje procese.

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus danas je rekao da je "uznemiren i posramljen" izjavama Mađara i da se ne slažem sa razlozima koji su Budimpeštu naveli na ovakav korak.

Ipak, Borelj je danas kazao da se najveći broj zemalja EU usaglasio i da se slažu da bi se budžet Evropskog fonda za mir trebalo povećati za 3,5 milijardi evra, od čega će polovina biti izdvojena direktno za vojnu pomoć Kijevu, piše TASS. 

image