Ekonomija

Mračne prognoze glavnog ekonomiste nemačke banke: Stagnacija bi bila optimizam za domaću proizvodnju

Pesimizam je potkrepljen podacima o porudžbinama koje je nemačka industrija primila u martu, a koje su značajno pale - za više od deset odsto u odnosu na februar
Mračne prognoze glavnog ekonomiste nemačke banke: Stagnacija bi bila optimizam za domaću proizvodnjuGetty © Sascha Schuermann

Nemačke akcije rastu prethodnih meseci uprkos inflaciji, ratu i klimatskoj krizi, ali glavni ekonomista "Komercbanke" Jorg Kramer kaže da je sve manje optimističan u pogledu budućnosti.

Njegov pesimizam je, kako navodi, potkrepljen podacima o porudžbinama, koje je nemačka industrija primila u martu, a koje su značajno pale - za više od deset odsto u odnosu na februar. On je istakao da se mora imati u vidu, da čak ni ta statistika nije pravo merilo, jer su uvrstili i porudžbine koje su zaostale još iz ugovora tokom pandemije, koje su u velikoj meri tek sada statistički obrađene, što znači da bi bez tih podataka pad porudžbina bio još veći.

"To je intenzivno, sada vidimo jasan opadajući trend. Ekonomski podsticaj sa ove strane jenjava. Ipak, mnogi analitičari nastavljaju sa dobrim korporativnim prihodima iz prvog kvartala i u budućnosti. Dok su pre tri meseca još očekivali da će korporativni profiti pasti za tri odsto za celu godinu, sada zapravo pretpostavljaju stagnaciju", navodi glavni ekonomista "Komercbanke".

Kramer, međutim, kaže da je za njega prognoza da će privreda stagnirati do kraja godine, umesto da zabeleži pad, previše optimistična ideja.

Smatra da bi sektor nekretnina mogao doživeti najjači udar, a to sigurno ne unosi optimizam, jer je poznato da su upravo nekretnine "pogurale" prethodnu globalnu krizu 2008. godine. On je istakao da i dalje postoji stres u sistemu zbog rasta kamatnih stopa i dodao da očekuje da će tako i ostati i u narednom periodu.

Nemačka je na ivici recesije - industrijska proizvodnja pogoršala se usred pada potražnje za robom, a jedino što "vadi" najveću ekonomsku silu Evrope je rast uslužnog sektora. Kako prenosi "Blumberg", ekonomska aktivnost zemlje ubrzala se u maju zahvaljujući boljim performansama sektora usluga, ali je proizvodna aktivnost smanjena usled daljeg pada potražnje za robom i odustajanja od ruskih energenata.

image