Svet

Njima je to isto: Žozep Borelj pobrkao Beograd i Belgorod

Šef evropske diplomatije izgleda da je tek saznao da postoji razlika između glavnog grada Srbije i ruske pogranične oblasti
Njima je to isto: Žozep Borelj pobrkao Beograd i Belgorodwww.globallookpress.com © Claudio Bresciani/Keystone Press Agency

Beograd i Belgorod, dva grada u dve različite države, udaljeni oko 1.300 kilometara vazdušnom linijom, a vremenski jedan čas - za Evropsku uniju su izgleda jedno te isto.

Poznato nam je odavno da Zapadu geografija nije naročito bitna, i da su Srbija, Sibir i Sirija za, na primer Amerikance, jedna država, ali smo bar od Evropske unije očekivali da poznaje teritorije sa sopstvenog kontinenta.

To, međutim, ne zna čak ni šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji se propisno izblamirao kada su ga novinari pitali da prokomentariše dešavanja u Belgorodu, ruskoj pograničnoj oblasti koju su juče napali ukrajinski diverzanti.

"Stvarno ne znam šta se dešava u Beogradu", rekao je Borelj.

Novinar je zatim ponovio: "Belgorod, Belgorod u Rusiji".

Šef evropske diplomatije kroz smeh je (zlobnici bi rekli da je mislio da novinar greši u izgovoru imena) upitao reportera da kaže šta se dešava u Belgorodu.

Tada je, već, videvši da je vrag odneo šalu i da ništa nije smešno - morala da interveniše i Boreljova pomoćnica.

Ona je, čoveku koga je EU, pazite ironije, zadužila da rukovodi odnosima sa inostranstvom, pred kamerama očigledno održala ubrzani kurs geografije i objasnila mu da dva grada nisu isto.

I shvatio je, konačno!

Beograd je glavni grad Srbije, kojoj Unija i on navodno pomažu da normalizuje odnose sa samoproglašenim Kosovom i koju je, koliko juče ponovo pritiskao da uvede sankcije Rusiji. A Belgorod je grad i oblast u toj istoj, u EU omrznutoj Rusiji.

"Nemam pojma šta se dešava ni u Beogradu, ni u Belgorodu, ne mogu da komentarišem", rekao je Borelj, i tako, čak i kad je "ukačio" razliku između dva toponima, ponovo pokazao zadivljujući stepen neznanja za šefa evropske diplomatije.

Belgorod su juče, naime, napali diverzanti koji rade za Vladimira Zelenskog, kome je EU jedan od najvećih obožavalaca i finansijera, i kome, još od početka ruske specijalne vojne operacije šalje ogromne količine naoružanja.

Za šta Kijev to oružje koristi, Evropi, izgleda nije bitno. Kao što im nije bitno ni gde se ratuje i ko se napada, dok god to rade štićenici EU.

Da li je u pitanju Beograd, ili Belgorod, koga briga?

Isto kao što je, recimo, i američkog predsednika Džozefa Bajdena baš briga što Irak i Iran nisu isto, što su Kina i Kanada dve različite države i što se Kambodža i Kolumbija nalaze na različitim krajevima sveta.

Bajdenove "gafove" Amerikanci često opravdavaju njegovim godinama, odnosno činjenicom da američki predsednik uveliko hita ka 81. rođendanu.

Šta li je opravdanje za mešanje Belgoroda i Beograda kod evropskog šefa diplomatije koji ipak ima samo 76 leta?

image