Rusija

Putin: Ukrajina naziva Rusiju agresorom, a paralelno unovčava tranzit ruskog gasa

Na globalnoj sceni dešavaju se velike promene, istakao je Putin
Putin: Ukrajina naziva Rusiju agresorom, a paralelno unovčava tranzit ruskog gasa© kremlin.ru/ Фото: Григорий Сысоев, РИА «Новости»

Veliki broj ljudi koji danas prisustvuju događaju dovoljno govori o tome da je uloga našeg saveza sve veća i da se svet sve brže razvija, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Evroazijskom ekonomskom forumu.

Na globalnoj sceni dešavaju se velike, fundamentalne promene, a veliki broj država danas je zainteresovan za razvoj uzajamno korisnih odnosa i jačanje svog nacionalnog suvereniteta i sprovođenja jedne nezavisne spoljašnje i unutrašnje politike, dodao je.

Najveći deo međunarodne zajednice zainteresovan je za takvu saradnju, i to, kako je rekao Putin, nisu samo prazne reči, iako možda jeste čudno što se nešto što bi trebalo biti norma spominje na ovaj način.

Mi veoma dobro poslujemo sa ŠOS-om, BRIKS-om, zemljama Azije, Latinske Amerike i zemljama Persijskog zaliva, ponovio je predsednik Rusije, dodajući da je Rusija zainteresovana za pravednu saradnju sa svima onima koji žele da posluju sa njom.

Svi oni koji se ponašaju drugačije i koji se bore za to da svet bude jednopolaran, kako je kazao, nanose štetu ekonomskoj situaciji u svetu, ali i "pucaju sami sebi u nogu".

"Nije tajna da naši zapadni partneri pokušavaju da nagovore saradnike Rusije da prestanu da sarađuju sa nama", istakao je ruski predsednik.

On je ponovio da je Rusija oduvek vrlo odgovorno pristupala saradnji sa drugim zemljama i da i danas ispunjava redovno sve svoje obaveze, pa čak i kada je reč o energetskoj saradnji u današnjoj situaciji. Ukrajina nas naziva agresorom, ali joj to ne smeta da veoma lepo zarađuje na transportu našeg gasa u Evropu, objasnio je predsednik, navodeći da nije Moskva digla u vazduh Severni tok niti zaustavila rad drugih gasovoda u Evropi.

"Dva kraka gasovoda prolaze preko Ukrajine: Kijev je jedan od njih zatvorio. Nismo mi to uradili. Inače, preko drugog kraka isporučujemo gas u Evropu, a Ukrajina, uprkos tome što nas naziva agresorom, spokojno uzima novac za tranzit. Severni tok 1 je dignut u vazduh. Severni tok 2 nije otvoren, Varšava je zatvorila gasnu rutu Jamal-Evropa kroz Poljsku", objasnio je Putin.

Rusija je u stanju da se adaptira novim okolnostima i jedan je od lidera kada je reč o "odbacivanju" valuta neprijateljskih država, dodao je on. 

Prema njegovim rečima, svet će imati samo koristi od formiranja decentralizovanog međunarodnog finansijskog sistema kojem teži Rusija.

Putin je spomenuo da danas i ruski i međunarodni stručnjaci prognoziraju rast BDP-a Rusije tokom ove godine, te da se pređašnje prognoze prema kojima bi ekonomija Rusije navodno trebalo da doživi krah neće ostvariti.

Dodao je i da Evroazijski ekonomski savez nastavlja dobru saradnju sa svojim partnerima, među kojima je i Srbija, te da Savez ceni sve države koje su zainteresovane za saradnju sa njim.

image