Bezbednosna konferencija u Moskvi, prisustvuju Vulin i Dodik; Putin: Napetost u svetu raste

Zapad je počeo da uništava osnovne norme i vrednosti i u tom kontekstu je važnije nego ikada da druge države udruže snage kako bi ostvarile jedinstvenu i nedeljivu arhitekturu bezbednosti, kazao je Nikolaj Patrušev
Bezbednosna konferencija u Moskvi, prisustvuju Vulin i Dodik; Putin: Napetost u svetu raste© РТ Балкан

Rusija ceni svoje prijateljske odnose sa mnogim zemljama i jačaće te veze, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na početku 11. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

"Izuzetno cenimo činjenicu da Rusija ima mnogo saveznika i partnera u različitim regionima i na različitim kontinentima. Iskreno cenimo istorijski jake, prijateljske, istinski poverljive veze sa državama Azije, Afrike i Latinske Amerike. I jačaćemo ih na svaki mogući način", poručio je ruski predsednik. 

Putin je dodao da je Rusija spremna da se suoči sa globalnim izazovima zajedno sa svim zainteresovanim zemljama.

"Spremni smo za najbližu interakciju sa svim zainteresovanim državama u suočavanju sa zajedničkim pretnjama, zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo danas suočava", naveo je.

Na konferenciji učestvuje i predstavnik Srbije, direktor BIA Aleksandar Vulin, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Kinu predstavlja Čen Venćing, član Politbiroa Komunističke partije Kine, koji je prethodno bio na čelu Ministarstva državne bezbednosti.

Zapad izaziva energetsku i prehrambenu krizu u svetu

Ruski predsednik je naveo da energetsku i prehrambenu krizu u svetu izazivaju zapadne zemlje. 

On je skrenuo pažnju na to da pojedine zemlje i udruženja nastoje da zadrže svoju dominaciju u svetu, potpuno zanemarujući interese i suverenitet drugih.

"Sve ovo je praćeno nagomilavanjem vojnog potencijala, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, kao i pokušajima da se izvuku jednostrane prednosti iz energetske i prehrambene krize koju izazivaju brojne zapadne države", napomenuo je Putin.

Prema njegovim rečima, situacija u svetu je sve manje stabilna, kao i da se pojavljuju nova žarišta napetosti.

"Vidimo da trenutnu međunarodnu situaciju karakteriše rastuća nestabilnost. U različitim regionima, stari se šire i nastaju novi centri napetosti, gomilaju se negativni tereti sukoba. Narodi mnogih zemalja doživljavaju dramatične posledice puča koji je organizovan spolja", naveo je.

Zapad je počeo da uništava osnovne norme i vrednosti i u tom kontekstu je važnije nego ikada da druge države udruže snage kako bi ostvarile jedinstvenu i nedeljivu arhitekturu bezbednosti, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev.

"U kontekstu kursa Zapada ka uništavanju temeljnih normi i vrednosti, raste potreba za razvojem objedinjujuće agende usmerene na društveno-ekonomski razvoj svih država bez izuzetka i izgradnju jedinstvene i nedeljive arhitekture međunarodne bezbednosti više nego ikad", naglasio je on. 

Na forumu će učestvovati sekretari saveta za bezbednost, savetnici za nacionalnu bezbednost i pomoćnici šefova država, potpredsednici vlada, šefovi bezbednosnih agencija i specijalnih službi. Očekuje se učešće 90 delegacija iz različitih zemalja i međunarodnih organizacija.

Učesnici konferencije će razgovarati o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.