Rusija

Nariškin: Zapad ne poštuje UN, setimo se bombardovanja Jugoslavije

Epoha zapadne moći i unipolarnog sveta odlazi u prošlost, dolazi multipolarni sistem, rekao je direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije
Nariškin: Zapad ne poštuje UN, setimo se bombardovanja Jugoslavijewww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Zapad želi da uništi čitavo čovečanstvo i sve što je čovečije, pa i njegovu slobodu, poručio je direktor Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Sergej Nariškin na 11. Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

"Do sada nismo videli da neka država želi apsolutnu moć, kao što to želi Zapad", primetio je Nariškin i dodao da je zapadni totalitarni režim, svojom gordošću, u poslednje vreme otišao tako daleko da preti bezbednosti čitavog čovečanstva.

Zapadne zemlje, predvođene Ameriokom, u poslednje vreme su otišle toliko daleko da zadiru u samu ljudsku prirodu, težeći da slobodnog čoveka pretvore u potpuno kontrolisanu transhumanističku himeru, naglasio je Nariškin.

"U svojoj nadmenosti, zapadni totalitarno-liberalni režimi, na čelu sa SAD, u poslednje vreme je otišao ​​toliko daleko da poseže u samu ljudsku prirodu. Oni de fakto žele da unište sve ljudsko u čoveku, da ga od slobodnog bića pretvore u potpuno kontrolisanu transhumanističku himeru", kazao je on.

Instrumenti kojima se Zapad služi u svojim zlonamernim ciljevima su obojene rezolucije i protivpravne sankcije koje ne poštuju Ustav UN, koje na neku državu mogu da imaju više lošeg uticaja od pravoj oružanog sukoba.

"Setimo se NATO bombardovanja Jugoslavija, napada na Irak i uništenje Libije", podsetio je Nariškin.

Pred čovečanstvom su teška vremena, naglasio je on.

"Ne može da se ne uzme u obzir da, uprkos objektivnom gubitku moralnog i političkog vođstva i velikom broju unutrašnjih i spoljnih problema, evroatlantske elite ne nameravaju da se dobrovoljno odreknu svetske dominacije", primetio je Naroškin.

Evroatlanske elite su, nastavio je, spremne da svim sredstvima spreče jačanje alternativnih centara moći na planeti. "Upravo tu se krije glavni izazov miru i bezbednosti u različitim delovima Zemljine kugle", ocenio je on.

Ovakvi turbulentni periodi, prema njegovim rečima, proveravaju u kojoj meri su države i narodi zadržali svoju istinsku osnovu, da li njihovi koreni i dalje sežu do istorijskog tla i od čega na kraju zavisi zdravlje i opstanak nacije.

Epoha njihove moći i unipolarnog sveta odlazi u prošlost, dolazi multipolarni sistem, kazao je on.

"Naše zemlje su, za razliku od Zapada, sačuvale stratešku dubinu i sposobnost da prebrode teškoće, sačuvale su vezu sa duhovnom dimenzijom bića i tradicijom", primetio je Nariškin i dodao da je na Zapadu na njihovo mesto došao pozitivizam, kult materijalnog uspeha i otvoreni satanizam.

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe smatra da će udruživanjem napora i iskazivanjem hrabrosti biti moguće da se reši "zajednički zadatak osiguranja bezbednosti i prosperiteta.

"Ako pokažemo mudrost i jedinstvo, osiguraćemo bezbednost i u posebnim regionima i u celom svetu", naglasio je Nariškin.

Prema njegovim rečima, države zapadnog bloka, mogle bi da učestvuju u tom procesu, zajedno sa drugim "igračima", ali im je njihova gordost zatvorila vrata.

"Zemlje zapadnog bloka, koje su u manjini, mogle bi da učestvuju u ovom procesu, ali ne kao hegemoni, već kao centri multipolarnog sveta ravnopravno sa drugim igračima, samo se bojim da je bezumna nadmenost zapadnjaka čvrsto zatvorila vrata za takvu mogućnost", zaključio je Nariškin.

"Svršetak njihov biće po delima njihovim", podsetio je ruski zvaničnik na biblijsku istinu. "A tako neka im i bude", zaključio je.

Anglosaksoncima je savetovao da se pozabave svojim unutrašnjim građanskim sukobima i da idu svom najboljem prijatelju - "da idu do đavola".

SAD obučavaju teroriste u Siriji

Sistem "zavadi pa vladaj" više ne ide u korist Vašingtonu i njegovim satelitima, a dobar primer za to je Sirija, kazao je Nariškin.

Sjedinjene Američke Države koriste bazu El Tanf u Siriji za obuku militanata za izvođenje terorističkih napada u Rusiji, ukazao je Nariškin i podsetio da su SAD i zemlje NATO-a 2011. godine aktivno podržavale terorističke i separatističke grupe u Siriji.

"Prema našim informacijama, američka vojna baza El Tanf, koja se nalazi na granici Sirije, Jordana i Iraka, koristi se za obuku pripadnika DAEŠ-a (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) za vršenje diverzija i terorističkih akcija. Pritom, to ne samo na teritoriji Sirije, već sada i u regionima Rusije", naglasio je Nariškin.

SAD, prema njegovim rečima, razvijaju plan informacionog rata sa Rusijom jer gube svoje pozicije na Bliskom istoku, a američki Stejt department za sve svoje pogrešne procene i zločine na Bliskom istoku okrivljuje "dejstva takozvane ruske propagande".

image