Rusija

Britanski kraljevski institut: Zbog ruskog elektronskog rata Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečno

Elektronsko ratovanje je "ključna komponenta" ruske vojne taktike koja svakog meseca, uništavajući više od 300 dronova dnevno, Ukrajini prouzrokuje zapanjujuće gubitke, navodi se u najnovijoj proceni
Britanski kraljevski institut: Zbog ruskog elektronskog rata Ukrajina gubi 10.000 dronova mesečnoGetty © Photo by Sean Gallup

Nova procena vojnih sposobnosti Rusije na liniji fronta pokazuje da su ruske snage svakog meseca uništavale 10.000 ukrajinskih dronova, piše "Biznis insajder" pozivajući se na izveštaj britanskog Kraljevskog instituta za oružane snage (RUSI). 

Elektronsko ratovanje je "ključna komponenta" ruske vojne taktike koja svakog meseca, uništavajući više od 300 dronova dnevno, Ukrajini prouzrokuje zapanjujuće gubitke, navodi se u izveštaju koji je objavio britanski Kraljevski institut.  

"Ovo je jedan od prvih svetskih sukoba koji se vodi po principu dron protiv drona", ocenio je profesor ratnih studija Univerziteta Južne Danske i stručnjak za bespilotne letelice Džejms Paton Rodžers.

On je dodao da, iako smatra brojke koje navodi britanski Kraljevski institut "verovatno precenjenim", istraživanje pokazuje koliko je rusko elektronsko ratovanje efikasno protiv ukrajinskih dronova

U proceni RUSI-a se navodi da duž otprilike 1.200 kilometara linije fronta Rusija zadržala velike sisteme za elektronsko ratovanje na svakih 10 kilometara. Kako se navodi u izveštaju, ti sistemi su udaljeni oko 6 kilometara od linije fronta i fokusirani su na neutralizaciju dronova. 

Kako se dodaje, sofisticirane ruske sisteme kao što je stanica za ometanje Šipovnik-Aero teško je otkriti i one mogu odavati lažne signale koji imitiraju neke druge, navode istraživači, prenosi "Insajder". 

"Takođe ima sofisticiran spektar sposobnosti za obaranje bespilotnih letelica, uključujući i ometanje navigacionih sistema", dodaje se. 

Ukrajina koristi raznovrsne bespilotne letelice, od malih komercijalnih dronova, koji se koriste za izviđanje do moćnog "bajraktara TB2", koji košta više miliona dolara. 

Dronovi koje je koristio Kijev, kako piše "Biznis insajder", bili su "proslavljeni aspekt ranog zaustavljanja napredovanja Rusije", što je podstaklo zvaničnu kampanju prikupljanja sredstava "Junajted 24" sa ciljem da se formira "vojska dronova". 

Ipak, navodi list, do leta je već bilo jasno da su ruske sposobnosti za elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu ojačale. 

"Gardijan" je tako, na primer, u aprilu preneo izveštaj da jedan od najčešće korišćenih modela, komercijalni dron DJI, brzo gubi efikasnost.

image