Rusija

Ruski MiG-31K ubica "patriota"

Uništavanje američkog sistema u Kijevu pokazalo ne samo sva ograničenja najboljeg sistema protivvazdušne odbrane koji poseduje NATO, nego i mnoge napredne sposobnosti aviona MiG-31K ruskog vazduhoplovstva
Ruski MiG-31K ubica "patriota"www.globallookpress.com © Bai Xueqi

Lovci ruskog vazduhoplovstva MiG-31K ispalili su 16. maja u Kijevu balističke rakete "kinžal" Kh-47M2 na američki protivvazdušni sistem "patriot", uništavajući komandno vozilo sa radarom i pet lansirnih baterija, prenosi časopis "Militari voč".

Prema ruskim izvorima, tom prilikom iz sistema "patriot" ispaljeno je 32 rakete zemlja-vazduh u pokušaju presretanja, od kojih nijedna nije pogodila metu. Ova operacija pokazala je ne samo sva ograničenja najboljeg sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa koji poseduje NATO, nego i mnoge napredne sposobnosti aviona MiG-31K.

Avion MiG-31K je ušao u upotrebu krajem 2017. godine. Trenutno broj ovih aviona u službi iznosi oko 30, iako neke procene tvrde da ih ima više od 40. Međutim, ove letelice nisu nedavno proizvedene.

Ubitačna kombinacija ruskog vazduhoplovstva

Sovjetski avioni MiG-31 prebačeni su u rezervu ubrzo nakon završetka Hladnog rata. Mnogi avioni u postsovjetskoj Rusiji leteli su samo mali deo svog radnog veka, omogućavajući ruskom vazduhoplovstvu da veoma brzo poveća aktivnu flotu lovaca, bez pokretanja nove proizvodnje.

MiG-31K je projektovan sa velikim dometom i ogromnim kapacitetom nosivosti projektila. Trenutno je najteži borbeni avion na svetu. Radar koji poseduju je isto tako najveći na svetu i nekoliko je puta veći od radara lovaca kao što je F-16. Uz to, ovaj radar je projektovan za vazdušne borbe.

Takođe, MiG-31K je i najbrži borbeni avion sa ljudskom posadom, koji se nalazi 20 godina ispred bilo kojeg zapadnog lovca koji koriste elektronski skenirani radar. Zapravo, performanse leta MiG-a učinile su ga optimalnim izborom: on se veoma lako modifikuje u borbeni lovac, u okviru programa MiG-31K za nošenje balističke rakete tipa "kinžal".

Već osamdesetih godina prepoznat je potencijal MiG-31 za nošenje posebno velike municije, što ga je učinilo i optimalnim izborom za razvoj aviona namenjenih za borbu protiv satelita.

Očekuje se i da će ovi lovci uskoro dobiti i nove klase raketa vazduh-zemlja, koje će dopuniti "kinžal", uključujući i vazdušno lansiranu varijantu krstareće rakete "cirkon", koju je ruska mornarica počela da koristi 2019. godine.

Uprkos svojim naprednim mogućnostima, raketa "kinžal" predstavlja derivat balističke rakete 9M723 ruskog sistema "iskander M", koja je prvi put ušla u upotrebu još 2006. godine. Ukoliko se lansira iz vazduha, "kinžal" ima mnogo veći domet, iako su mnoge letačke performanse ostale slične originalnoj raketi.

Mogućnosti projektila "iskander" možda su najbolje sumirali analitičari lista "Svenska dagbladet": "Putanja rakete nije balistička, jer ona može da manevrše, ali ne može da se uzdigne ukoliko već pada na zemlju. 'Iskander' postiže veoma velike brzine, od 5,8 do 8,7 maha (dva do tri kilometra u sekundi). Za obaranje projektila koji dostiže takvu brzinu potrebna je veoma napredna raketa protivvazdušne odbrane, a projektil mora da se nađe vrlo blizu mete."

MiG-31K, lovac jedinstven po svojim mogućnostima

Sve ovo je učinilo MiG-31K jedinstvenim po svojim mogućnostima, posebno ako imamo u vidu da "kinžal" može da gađa i ratne brodove. Ove sposobnosti učinile su ga idealnim avionom za neutralisanje američkog sistema "patriot", ispunjavajući obećanje nekoliko visokih ruskih zvaničnika da će ovi sistemi biti neutralisani ubrzo nakon što budu raspoređeni u Ukrajini.

Dok mnoge druge rakete iz ruskog arsenala, kao što su krstareće rakete "kalibr", mogu biti ranjive na presretanje sistema "patriot", MiG-31K, uz sposobnosti "kinžala", predstavlja smrtonosnu pretnju za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ovo ostavlja Rusiji mogućnost da nastavi sa uništavanjem kritične infrastrukture u Kijevu, kao što je to već učinila u drugim ukrajinskim gradovima, stavljajući ukrajinsku vojsku pred velika iskušenja, uz rizik da veliki gradovi uskoro postanu nepogodni za život, odnosno da budu napušteni.

Uostalom, do uništenja sistema "patriot" došlo je u trenutku kada su se sva druga sredstva protivvazdušne odbrane Ukrajine našla u stanju kritične iscrpljenosti.

Rusko vazduhoplovstvo, zaključuje časopis "Militari voč", igraće sve značajniju ulogu u ovom konfliktu.

image