Magazin

Globalna potražnja za čokoladom uništava šume u Africi

Naučnici upozoravaju da je ogromna potražnja za čokoladom opasnost za zaštićene šume u zapadnoj Africi. Prošle godine je svetska trgovina ovog slatkiša stekla profit od preko trilion dolara, ali postoji rizik od poptpunog nestajanja šuma na Obali Slonovače u narednih nekoliko godina, prenosi "Gardijan".
Globalna potražnja za čokoladom uništava šume u Africi© Pexels/Anete Lusina, Wikimedia Commons/Uveedzign

Iako je glavni sastojak čokolade, kakao, proizvoden iz semena tropskog teobroma kakao drveta, poreklom iz Južne Amerike, danas se većinom proizvodi u Africi, a Obala Slonovače i Fana čine dve trećine svetske proizvodnje kakaa. Čak više od četrdeset odsto kakaa na tržištu dolazi iz Obale Slonovače, što predstavlja veliki problem za zaštićene šume ovog dela afričkog kontineta.

Satelitske mape pokazuju da su mesta na kojima su se prethodno nalazile bujne šume još pre dvadeset tri godine postale plantaže kakaa. Zapadna Afrika brzo gubi šume i procenjuje se da je Gana izgubila najmanje šezdeset pet odsto šuma od 1950. godine, a Obala Slonovače čak devedeset odsto. Proizvodnja kakaa predstavlja jedan od glavnih uzroka krčenja šuma ovih zemalja, zajedno sa rudarstvom, selektivnim sečama i drugim granama poljoprivrede.

Međunarodni tim istraživača je precizno mapirao obim uzgoja u krčenim područjima, upoređivajući brojne satelitske snimke sa oblastima obeleženim u Svetskoj bazi podataka zaštićenih područja.

Otprilike dva miliona poljoprivrednika u zapadnoj Africi se oslanja na kako kao njihov glavni izvor prihoda (uglavnom manje od jednog dolara dnevno).

"Glavni pokretač krčenja šuma u proizvodnji kakaa je siromaštvo," izjavio je Kvame Osei, direktor "Rejnforest alajansa (Rainforest Alliance)" za Ganu i Nigeriju. Dodao je da uzgajivači kakaa u zapadnoj Africi dobijaju samo šest odsto od prodajne cene jedne table čokolade, kao i da su na velikom gubitku, sa vrlo malo prilika za pregovore. Rekao je da su uzgajivači oni koji značajno pate od klimatske krize, što ih čini ranjivim na sušu, štetočine i bolesti koje mogu da desektuju žetvu, a degradacija zemljišta dovodi do transformacije šumskih područja u nove plantaže kakaa.

Smatra se da se prilikom proizvodnje kakaa krše mnoga ljudska prava, pa je tako industrija čokolade dugo bila povezana sa ropstvom. Pored toga, najnovije studije pokazuju da proizvodnja ove poslastice ima ulogu u klimatskim i biodiverzitetskim krizama planete.

image