Svet

Rusija protiv zamrzavanja konflikta: Jedina opcija je završetak SVO

Južnokorejski scenario, koji, prema pisanju "Politika", sprema Amerika, na ruskoj strani neće biti prihvaćen budući da Moskva hoće da obezbedi nacionalne interese i postigne svoje ciljeve
Rusija protiv zamrzavanja konflikta: Jedina opcija je završetak SVO© Grigoriy Sisoev/Host Photo Agency via Getty Images

Rusija se protivi zamrzavanju ukrajinskog konflikta, rekao je u intervjuu za TASS pres sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

Upitan da li Rusija razmišlja o obustavljanju borbi, Peskov je rekao da Moskva razmatra samo opciju "završetka specijalne vojne operacije", što podrazumeva obezbeđenje interesa Rusije i postizanje njenih ciljeva bilo vojnim, ili drugim raspoloživim sredstvima.

Peskov je napomenuo da je preuranjeno govoriti o mirnom rešenju ukrajinskog sukoba, jer još ne postoje preduslovi za takav ishod.

"Malo je verovatno da možemo da razgovaramo o stvarnim pregovorima sa bilo kim od predstavnika aktuelnih kijevskih vlasti, jer su tamo u Ukrajini bilo kakvi pregovori sa Ruskom Federacijom sada jednostavno zabranjeni", objasnio je Peskov.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je ranije da mirovni pregovori o situaciji oko Ukrajine ne bi trebalo da imaju za cilj zamrzavanje sukoba. Sličan stav izneli su i predstavnici drugih zapadnih zemalja.

"Politiko" je, međutim, nedavno objavio, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da Amerika planira da konflikt između Rusije i Ukrajine pretvori u "zamrznuti sukob", koji bi mogao da se "udesi" po modelu Korejskog rata.

U takvim slučajevima, borbe prestaju na neodređeno vreme, ali rat se zvanično ne završava i nijedna strana nije pobednik.

"Zaustavljanje rata u korejskom stilu je svakako nešto o čemu su razgovarali stručnjaci i analitičari u vladi i van nje kada je u pitanju Ukrajina. Nijedna strana ne bi morala da prizna nikakve nove granice i jedino oko čega bi se trebalo dogovoriti jeste prekid vatre duž postavljene linije", ustvrdio je jedan od sagovornika "Politika" iz Bajdenove administracije.

image