Svet

"Fajnenšel tajms": G7 mora da prihvati da više ne može da upravlja svetom

Kina neće nestati i trebalo bi što pre pomiriti se s realnošću ogromne promene ekonomske moći u svetu
"Fajnenšel tajms": G7 mora da prihvati da više ne može da upravlja svetom© Tanjug/Jonathan Ernst/Pool Photo via AP

Unipolarni svet koji predvode Sjedinjene Države i ekonomska dominacija Grupe sedam su istorija, konstatovao je kolumnista "Fajnenšel tajmsa" i dodaje da iako je G7 i dalje najmoćniji ekonomski blok na svetu, njegov udeo u svetskoj kupovnoj moći pada (sa 44 na 30 odsto u periodu 2000–2023), dok udeo Kine raste (sa 7 na 19 odsto).

Kina je sada ekonomska supersila. Preko svoje inicijative "Pojas i put" postala je veliki investitor (i kreditor) zemalja u razvoju – daleko im je važniji ekonomski partner od G7. Brazil je jadna od tih država. Iako je tamošnji predsednik Lula da Silva prisustvovao nedavno održanom samitu G7 u Japanu, one ne može da ignoriše kinesku moć.

Treba pomenuti da G7 ima ambiciju da se približi pojedinim zemljama, što su i pokazali u Hirošimi, gde su pozvali već pomenuti Brazil, te Indiju, Indoneziju, Vijetnam, Australiju i Južnu Koreju, ali to je zanemarljivo u odnosu na 19 država koje žele da se pridruže BRIKS-u.

"BRIKS je na putu da postane relevantna svetska organizacija, a njene članice su ujedinjene u nastojanju da ne zavise od hirova SAD i njihovih saveznika koji su dominirali svetom u protekla dva veka. Uostalom koliko dugo G7 uopšte može da nastavi da se tako ponaša ako se ima u vidu da okuplja tek deset odsto svetske populacije?", navodi kolumnista "Fajnenšel tajmsa".

Još veće pitanje je, dodaje on, kako će se upravljati globalnom ekonomijom.

Da li će MMF i Svetska banka nastaviti da budu bastioni moći G7 u sve podeljenijem svetu? Ako je tako, kako i kada će dobiti neophodne nove resurse? Kako će se usklađivati sa organizacijama koje stvaraju Kina i njeni saveznici?

Kolumnista se pita i zar ne bi bilo bolje da se prizna realnost ogromne promene ekonomske moći u svetu, te da joj se prilagodi posebno imajući u vidu da Kina neće nestati.

Što se pak političkih ciljeva članica G7 tiče, pre svega rata u Ukrajini, to je isključivo borba Zapada. Većina sveta ima druge brige. Dakle, Zapad će odrediti opstanak Ukrajine.

G7 mora da brani svoje vrednosti i svoje interese. Ali više ne može da upravlja svetom, iako će sudbina sveta biti i sudbina članova grupe. Ponovo se mora pronaći put za saradnju, zaključuje "Fajnenšel tajms".

image