Svet

Visoki diplomata EU otkrio koliko komada municije Ukrajina traži

Žozep Borel tvrdi da će broj granata koje su zemlje EU dostavile Kijevu verovatno dostići milion do marta 2024.
Visoki diplomata EU otkrio koliko komada municije Ukrajina tražiGetty © Hannah Beier / Stringer

Evropska unija će verovatno moći da ispuni svoje obećanje Ukrajini i isporuči milion komada artiljerijske municije u roku od 12 meseci, rekao je najviši diplomata bloka. Zemlje članice su već isporučile 220.000 granata različitih kalibara u Kijev od marta kada je dato obećanje, dodao je Žozep Borelj.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka ministara odbrane EU u Briselu, Borelj je rekao da su "poslednje brojke zapravo mnogo bolje nego pre samo 10 dana". Zvaničnik je napomenuo da su zemlje članice takođe Kijevu dostavile 1.300 projektila od 20. marta.

"Ovim tempom, moći ćemo da postignemo cilj od milion", predviđa diplomata.

"Politiko" prenosi, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, da ukupna vrednost donacija iznosi oko 860 miliona evra.

EU je obećala da će nadoknaditi otprilike polovinu te sume, izdvajajući milijardu evra u tu svrhu.

Briselski plan se sastoji od tri faze, a sadašnja - prva - predviđa raspodelu municije iz postojećih zaliha država članica. Druga faza poziva zemlje da se udruže i zajednički kupuju više granata od evropskih proizvođača municije. Završna faza ima za cilj jačanje ukupnog kapaciteta bloka za proizvodnju municije i vojne opreme.

EU je već izdvojila još milijardu evra za drugu fazu.

Ranije ovog meseca, Borelj je otkrio da je "ukupna vojna podrška EU Ukrajini" dostigla 5,6 milijardi evra.

Međutim, neki zvaničnici, uključujući estonskog ministra odbrane Hana Pevkura i njegovog nemačkog kolegu Borisa Pistorijusa, izrazili su početkom sedmice sumnju u sposobnost evropskih proizvođača oružja da povećaju i ubrzaju proizvodnju.

Prošlog meseca "Njujork tajms" je objavio izveštaj u kome se tvrdi da Zapad nije uspeo u svojim naporima da Ukrajini obezbedi neophodne količine oružja i municije. List je takođe upozorio da će industrijama EU i SAD trebati "godine da sustignu potražnju" Kijeva, koja je "praktično neograničena".

Otprilike u isto vreme, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je zemlje EU da ubrzaju isporuke.

U međuvremenu, Rusija je više puta upozoravala da sve veća zapadna vojna podrška Ukrajini služi samo za produžavanje sukoba i potencijalno može dovesti do direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a.

image