Svet

Peskov: Poljska se nada puču u Belorusiji, Rusija će je zaštiti

Izjave iz Poljske o spremnosti da podrže prevrat u Belorusiji pokazuju da je Varšava spremna da se otvoreno umeša u poslove drugih zemalja, kaže Dmitrij Peskov
Peskov: Poljska se nada puču u Belorusiji, Rusija će je zaštitiwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Rusija ima obavezu da osigura bezbednost Belorusije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu bivšeg zamenika ministra nacionalne odbrane Poljske, generala Valdemara Skržipčaka, koji je rekao da se Varšava sprema za puč u susednoj republici koji namerava da podrži vojnim sredstvima.

Peskov je istakao da izjave iz Poljske o spremnosti da podrže prevrat u Belorusiji pokazuju da je Varšava spremna da se otvoreno umeša u poslove drugih zemalja.

"Poljsko rukovodstvo sada bukvalno zalazi u histeriju rusofobije, i vidimo da ova neprijateljska država zapravo namerava da se direktno meša, uključujući i upotrebom sile, u unutrašnje poslove susedne države", dodao je Peskov.

Ukazao je na činjenicu da je Belorusija partner i saveznik Rusije i da Moskva, naravno, ima obavezu da osigura bezbednost Belorusije što će i činiti zbog otvorene pretnje.

"Poljska je neprijateljska država za nas. Ja bih otišao i dalje, ne bih je nazivao samo neprijateljskom zemljom", konstatovao je.

Skržipčak je juče rekao da je "neophodna priprema za ustanak u Belorusiji, jer će se on dogoditi".

"Stvar je u tome da ne možemo da propustimo ovaj trenutak. Moramo da budemo spremni da podržimo one trupe koje će izvesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima", rekao je juče Skržipčak.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ranije izjavio da Zapad sprema invaziju na teritoriju Belorusije za uništenje zemlje. On je istakao da zapadne zemlje od odbeglih Belorusa prave militante, jer im nije žao da ih upotrebe. Istovremeno, na belorusku teritoriju se prebacuju teroristi u cilju izvođenja diverzija i zastrašivanja, koji pokušavaju da formiraju ćelije za koordinaciju protesta, predaju novac i oružje.

image