Svet

Vašington: Proverićemo da li je Ukrajina koristila američku opremu za napad na Belgorod

Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke vojne opreme za takve namene, rekao je Džon Kirbi
Vašington: Proverićemo da li je Ukrajina koristila američku opremu za napad na Belgorodwww.globallookpress.com © Cpl. James Stanfield

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da zvanični Vašington proverava izveštaje u kojima se tvrdi da je Ukrajina koristila američka vojna vozila unutar teritorije Rusije.

Prema njegovim rečima, Kijevu je jasno ukazano da SAD ne podržavaju korišćenje američke vojne opreme za takve namene, prenosi Rojters.

Prethodno je Rusko ministarstvo odbrane saopštilo  da su uništene ukrajinske nacionalističke diverzantske formacije koje su upale na teritoriju Belgorodske oblasti, u pograničnom pojasu prema Ukrajini, kao i da je tom prilikom ubijeno više od 70 terorista, uništena četiri oklopna vozila i još pet vojnih kamioneta proizvedenih u SAD.

Naime, snimci nekih od uništenih vozila koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane pokazuju vojnu opremu američke proizvodnje, poput vojnih  kamiona Hamvi.

Komentarišući napad ukrajinskih terorista u Belgorodskoj oblasti, portparol britanskog premijera Rišija Sunaka istakao je da ti događaju neće uticati na stav britanske vlade o pružanju pomoći Ukrajini.

"Naše mišljenje je da se sve što je Ukrajina radila u poslednjih godinu dana odnosi na odbranu sopstvene suverene teritorije i nastavljamo ih podržavamo u tom cilju", rekao je on za TASS

image