Svet

Kina: Podržaćemo evropski mirovni plan, ali samo uz osvrt na uzroke sukoba

Sve strane moraju da počnu od sebe i ponovo izgrade poverenje koje će poslužiti kao osnova za dijalog, ističe specijalni izaslanik Kine Li Huej
Kina: Podržaćemo evropski mirovni plan, ali samo uz osvrt na uzroke sukobawww.globallookpress.com © Zhang Chenlin

Specijalni izaslanik Kine Li Huej istakao je u Berlinu, tokom razgovora sa nemačkim državnim sekretarom Andreasom Mihaelisom, da će Kina podržati svaki evropski mirovni predlog za regulisanje situacije u Ukrajini koji će polaziti od uzroka sukoba u Ukrajini, prenosi TASS.

"Kina će podržati evropske zemlje u njihovom nastojanju da pronađu put koji bi doveo u red primarne i sekundarne stvari, ukoliko ove zemlje kao polaznu tačku uzmu ono što je inicijalno dovelo do krize", rekao je on.

Kineski izaslanik je još jednom ponovio da se stav Kine po pitanju Ukrajine nije izmenio: Peking će nastaviti da doprinosi mirovnim pregovorima i političkom regulisanju situacije. 

"Kako je istakao predsednik Kine Si Đinping, nema leka koji bi doveo do izlaska iz krize. Sve strane moraju da počnu od sebe i da izgradnjom međusobnog poverenja stvore povoljne uslove za nastavak mirovnih pregovora", rekao je Li Huej.

Podsetimo, Huej je sredinom ovog meseca u Ukrajini razgovarao sa ukrajinskim kolegama i tom prilikom istakao da je Peking spreman da radi na rešavanju ukrajinske krize na osnovu svega onoga što je do sada izložila kineska strana. 

Kina je u februaru ove godine predstavila svoj mirovni plan koji se sastoji od 12 tačaka. Peking je tom prilikom poručio da poziva na prekid vatre i dijalog, što je Moskva pozdravila. Ipak, iz Kijeva su poručili da, iako su neki delovi kineskog predloga dobri, Ukrajina, kao zemlja na čijoj teritoriji se vodi rat, treba da bude ona država koja će biti pokretač mirovnog plana.

image