Srbija i Balkan

"Novosti": Kurtijeva tužba za genocid pucanj u prazno

Tzv. Kosovo nema legitimaciju da pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde jer nije država
"Novosti": Kurtijeva tužba za genocid pucanj u praznowww.globallookpress.com © © Daniel Kalker

Privremene institucije na Kosovu i Metohiji godinama vrte istu ploču "preteći" pokretanjem tužbe protiv Beograda za navodni genocid koji su u južnoj pokrajini počinile naše snage, pišu beogradske "Večernje novosti".

I pored toga što je jasan stav struke da pred Međunarodnim sudom pravde spor može da pokrene samo država priznata u Ujedinjenim nacijama, iz Prištine ne odustaju od ovakvog poteza, pa je tako predsednik skupštine Glauk Konjufca izjavio da se priprema tužba protiv Srbije za genocid "nad narodom Kosova".

"Ne mogu da vam navedem konkretan mesec ili vreme, ali znam da je do sada urađeno mnogo, konsultovani su najvažniji eksperti koji imaju znanja iz ove oblasti i mislim da je do sada urađen dobar posao", rekao je Konjufca. 

Profesor Pravnog fakulteta Bojan Milisavljević do sada je nekoliko puta objašnjavao da "tzv. Kosovo nema legitimaciju da pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde jer nije država, što je neophodni uslov prema Statutu tog suda".

On dodaje da je i ranije bilo takvih izjava koje nisu dale nikakve rezultate.

Advokat Toma Fila ističe da država koja podnosi tužbu Međunarodnom sudu pravde mora da bude član UN i podseća da nije prvi put da se Srbiji pripisuju ratni zločini i genocidi. 

"To je počelo s Vukovarom, a nešto slično je pričao i Alija Izetbegović", rekao je Fila.

Advokati su često isticali da ne postoji ni pravni, a ni činjenični razlog da se podnosi tužba, pa se ona jedino može tumačiti kao propaganda za dnevnopolitičku upotrebu.

U diskusijama  koje su vođene  na ovu temu moglo se čuti da "ako je genocid izvršen, njega je prema svim narodima izvršio NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, kada su sa Kosmeta bežali i Srbi i Albanci". 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju su nekoliko puta saopštavali da je potpuno jasno da Priština nema osnova, a ni formalno pravnu mogućnost da tuži Srbiju za genocid, te da su ovakve tvrdnje samo zamajavanje javnosti. 

Zanimljivo je da je premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti upravo u svom ekspozeu, među glavne tačke svrstao i namere da podnese tužbu protiv Srbije. Kasnije su se pojavljivale informacije da kao savetnika u tom poslu imaju zvanični Zagreb.  

image