Rusija

FSB sprečio napade na nuklearna postrojenja u Rusiji

Iza napada stoji ukrajinska služba, javljaju mediji
FSB sprečio napade na nuklearna postrojenja u Rusijiwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je napade na svoja nuklearna postrojenja na Dan pobede, prenose mediji.

Kako pišu "RIA Novosti", napad je organizovala specijalna služba Ukrajine, a meta su bili više od 30 dalekovoda Lenjingradske i Kalinjinske nuklearke, što je trebalo da dovede do zastoja nuklearnih reaktora.

Teroristi su uspeli da dignu u vazduh jednu kulu dalekovoda i miniraju njih četiri u Lenjingradskoj oblasti. Postavljen je eksploziv i ispod sedam kula dalekovoda Kalinjinske nuklearke.

Zaplenjeno je 36,5 kilograma eksplozivnog materijala S-4, 61 detonator strane proizvodnje i 38 tajmera, javlja FSB.

Ruska služba uspela je da privede dve osobe, a objavljena je poternica i za još jednim državljaninom Ukrajine i Rusije, koji se sada nalazi u Belgiji. Sve učesnike diverzije obučila je ukrajinska služba koji su trening prošli u Kijevskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine. Oni su nezakonito prešli preko rusko-beloruske granice u Pskovskoj oblasti Rusije, a u Belorusiju su, kako se navodi, stigli preko Poljske.

Kako pišu mediji, privedene su još dve osobe - državljani Rusije - za koje se sumnja da su pomagali diverzantima. Njihov zadatak je bio da reše probleme koji se tiču logistike.

FSB javlja da su privedena lica priznala umešanost u incident. Ispitivanje se za sada nastavlja, a službe rade na pronalasku svih ostalih lica za koje se sumnja da su umešana u diverziju. 

image