Rusija

Šojgu u Minsku: Potpisan sporazum o skladištenju nuklearnog oružja

"Sprovodimo mere za povećanje borbene gotovosti naših zajedničkih oružanih snaga u Istočnoj Evropi. Razmeštamo dodatne kontingente i vojnu infrastrukturu u blizini granica Savezne države", poručio je ministar odbrane Rusije
Šojgu u Minsku: Potpisan sporazum o skladištenju nuklearnog oružjawww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

U Minsku je održan bilateralni sastanak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua i ministra odbrane Belorusije Viktora Hrenjina na kome je potpisan dokument o skladištenju ruskog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije, pri čemu je dogovoreno da će Rusija zadržati kontrolu nad njim.

"Kontrola nad nestrateškim nuklearnim oružjem raspoređenim u Belorusiji ostaje na Rusiji, kao odluka da se i ono upotrebi", poručio je Šojgu, prenose "RIA Novosti".

Hrenjin i Šojgu su, kako se navodi, razgovarali o vojno-političkoj situaciji u dve države i pitanjima vojno-tehničke saradnje u oblasti odbrane.

Tokom sastanka potpisani su dokumenti kojima se definiše postupak čuvanja ruskog nestrateškog nuklearnog naoružanja u specijalnom skladištu na teritoriji Republike Belorusije.

"Republika Belorusija je odlučna da jača i razvija blisku saradnju u interesu obezbeđenja zajedničke bezbednosti", poručio je on.

Protiv Rusije i Belorusije vodi se neobjavljeni rat, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu komentarišući trenutnu situaciju u svetu i izazove sa kojima dve države suočavaju.

"Moskva i Minsk danas se zajedno suprotstavljaju kolektivnom Zapadu", istakao je on.

Šojgu je istakao da Rusija i Belorusija jačaju odbrambenu sposobnost Savezne države i dodao da je savremena vojna aktivnost NATO-a "maksimalno agresivna".

"Sprovodimo skup mera koji bi trebalo da dovede do povećanja borbene gotovosti naših zajedničkih oružanih snaga u Istočnoj Evropi. Razmeštamo dodatne vojne kontingente i vojnu infrastrukturu, aktiviramo borbenu obuku i izviđačke aktivnosti naših vojnika u blizini granica Savezne države", istakao je ministar odbrane Rusije.

Hrenjin je poručio da realizovani i planirani događaji još jednom naglašavaju strateški format postojeće interakcije između ministarstava odbrane Rusije i Belorusije.

Šojgu je naglasio da su dve države prinuđene da odgovore na nuklearne pretnje koje dolaze od NATO država, te da je u tom kontekstu doneta odluka o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Belorusije.

On je ponovio da je Minsk od Rusije dobio taktički raketni kompleks "Iskander-M", koji pored običnih može da koristi i nuklearne rakete.

Kako je dodao, određeni broj beloruskih aviona je prepravljen tako da može da koristi nuklearno oružje, a beloruski vojnici su za to prošli neophodnu obuku.

Komentarišući situaciju u Ukrajini, Šojgu je poručio da Zapad radi sve kako bi produžio konflikt, zbog čega nastavlja da isporučuje Kijevu dodatnu vojnu pomoć.

Ruski ministar odbrane je dodao i da su kontakti sa beloruskim kolegom u poslednje vreme intenzivirani, što je, kako je ocenio, "posebno važno u uslovima kada napetost raste velikim tempom i u trenutku kada je došlo do sloma osnova strateške stabilnosti".

Istakao je da partnerstvo dve države ostaje snažno.

"Republika Belorusija je bila i i dalje ostaje naš odani saveznik i partner", dodao je Šojgu i zaključio da bi Moskva i Minsk, ukoliko bude neophodno, u budućnosti mogle da preduzmu dodatne mere kako bi osigurale svoju bezbednost.

image