Srbija i Balkan

Brnabić otkazala sastanke sa senatorima Marfijem i Pitersom

U saopštenju Vlade Srbije nisu navedeni razlozi otkazivanja jutrošnjeg sastanka
Brnabić otkazala sastanke sa senatorima Marfijem i Pitersom© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić otkazala je susret sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom koji je bio planiran 25. maja ujutru, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju je navedeno da se sastanak Ane Brnabić sa grupom senatora otkazuje bez objašnjenja zbog čega, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Marfi i Piters bi danas trebalo da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sa senatorima je 24. maja u Beogradu razgovarao ministar odbrane Srbije Miloš Vučević. Kako je saopšteno, razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, spoljnoj politici i jačanju partnerstva dve države.

Vučević je rekao da neće pristati na pokušaje prištinskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština "mimo ranije dogovorenih principa", navodi se u saopštenju.

Članovi delegacije Senata SAD saglasili su se da je formiranje ZSO obaveza koju je prištinska strana preuzela i da je neophodno i da je ispuni, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Američki senatori borave u poseti Zapadnom Balkanu i do sada su posetili Prištinu i Podgoricu.

U Prištini su razgovarali sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, posle čega su poručili da bi Srbija trebalo da prekine blokadu članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama dok je, sa druge strane, potrebno da Priština osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

image