Ekonomija

Objavljeni podaci: Nemačka ipak u recesiji

Proizvodnja u najvećoj ekonomiji Evrope pala, budućnost neizvesna
Objavljeni podaci: Nemačka ipak u recesijiGetty © Jens Schlueter / Stringer

Nemačka je ušla u recesiju, pokazuju novi podaci koje objavljuje "Blumberg".

Bruto društveni proizvod u prvom kvartalu smanjen je za 0,3 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, nakon pada od 0,5 odsto u poslednjem kvartalu 2022, saopštila je Kancelarija za statistiku. Njihova prvobitna procena, prošlog meseca, bila je stagnacija privrednog rasta. Umesto toga, međutim, zabeležen je pad.

"Nespremnost domaćinstava da kupuju bila je očigledna u različitim oblastima", navodi se u saopštenju kancelarije. "Domaćinstva su manje trošila na hranu i piće, odeću i obuću i na nameštaj." Takođe, kupljeno je manje električnih automobila nakon što su državni podsticaji smanjeni.

Na drugim mestima došlo je do pada državnih rashoda. Rezultat je nazadovanje Nemačke, koja je, uprkos tome što je izbegla najcrnje scenarije od kojih se strahovalo kada je odustala od ruskog gasa, ipak podlegla recesiji iako je kancelar Olaf Šolc uveravao da će ona biti izbegnuta.

Pad u sektoru proizvodnje je glavni problem, što izaziva sumnju da će doći do oporavka koji mnogi očekuju u narednim kvartalima, komentariše "Blumberg".

Potražnja opada jer potrošači, suočeni sa povišenom inflacijom, novac radije izdvajaju za odmor i putovanja. To čini ekonomski rast sve neujednačenijim – trend za koji neki analitičari kažu da nije održiv.

"Čini se da je optimizam na početku godine ustupio mesto osećaju za realnost", rekao je ekonomista ING-a Karsten Brzeski u izveštaju za klijente. "Pad kupovne moći, smanjen broj industrijskih porudžbina, kao i uticaj najagresivnijeg pooštravanja monetarne politike u decenijama, i očekivano usporavanje američke ekonomije, sve to govori u prilog slabe ekonomske aktivnosti."

Istovremeno, poslovni izgledi zemlje pogoršali su se prvi put od oktobra, zbog teškog stanja u proizvodnom sektoru koji preti da ugrozi oporavak najveće evropske privrede.

Indikator poslovnih očekivanja instituta Ifo pao je na 88,6 u maju sa 91,7 prethodnog meseca, što je gore nego što je očekivao svaki analitičar u "Blumbergovom" istraživanju.

"Raspoloženje u nemačkoj ekonomiji je značajno pogođeno", rekao je predsednik Ifo-a Klemens Fuest. "Nemačka privreda je skeptična po pitanju leta."

image